10 grešaka kod uređenja doma

Iako su načini na koje svako od nas uređuje svoj prostor u kojem živi jako subjektivni, bitno je obratiti pažnju na nekoliko univerzalnih grešaka koje će na primer mali prostor učiniti još manjim, dok će loše osvetljenje uticati na raspoloženje ukućana. U nastavku teksta izdvajamo deset najčešćih grešaka kod uređenja doma koje svi pravimo. Ukoliko se pronađete u nekoj od ovih stavki, ne brinite, tu su i odgovori kako da iste ispravite i učinite svoj stan prijatnijim.

1. Odvojite nameštaj od zida. Iako vam se čini da ćete više prostora dobiti ukoliko nameštaj gurnete skroz do zida, varate se. Pomerite vaš nameštaj bar deset centimetara, iznenadićete se koliko se bolji vizuelni efekat postiže.

2. Loša rasveta. Verovali ili ne, loše osvetljenje može i čak petosoban stan učiniti malim i mračnim. Upravo zato, bitno je da svaki deo vašeg stana ima dobro osvetljenje, bilo u vidu plafonjera, lustera ili lampi.

3. Krečenje u jednoj boji. Jedna od najzahvalnijih boja kojom se obično kreče zidovi je bež, baš zato jer se lako uklapa u sve. Ipak, koliko god da je „uklopljiva“ ta boja može izazvati  melanholiju, jer je ima svuda. Međutim, ne treba da očajavate. Ako je bež jedina koju želite za svoj stan, izaberite jarke ili tamne boje za svoj nameštaj i balans je postignut.
beli-zidovi-crn-namestaj
4. Rešite se prostirke u kupatilu. Ovi gumeni parčići materijala nemaju nikakvu funkciju, pogotovu ne oni koji se postavljaju oko wc šolje. Probajte da ih izbegnete jer su poprilično nehigijenski a isto tako kupatilo vizuelno čine manjim.
5. Zidovi pretrpani slikama. Koliko god da ste umetnička duša, setite se izreke „manje je više“ i skinite nekoliko slika sa vaših zidova. Razlog je krajnje praktičan – uvek treba ostaviti prostora gde oči mogu da se odmore a i svakako će druge slike koje ste ostavili da vise više doći do izražaja.
slike-za-zidu
6. Podignite kuhinjske elemente. Niski kuhinjski elementi koji su skroz do poda korisni su za sakupljanje prašine i gomilanje nepotrebnih stvari – što vama, složićete se, nije cilj. Podignite kuhinjske elemente u visini očiju kako bi imali dobar pregled i kako bi sebi olakšali svakodnevno čišćenje i odlaganje.
7. Ne kupujte sve što je u trendu. Samo zato što se pojavio neki novi komad nameštaja ne znači da i vi morate da ga imate, pogotovu ne ako je u pitanju kabasta garnitura, a vi živite u stanu od 30m2. Umesto toga, kupite stvari u skladu sa prostorom u kojem živite i koje će isključivo vama biti „prijatne oku“ a ne svim svetskim dizajnerima.
8. Prazan hodnik. Ovo je mesto na kojem prvo gost koji vam dođe u kuću oseti toplinu doma. Prema tome, osvežite ovaj prostor nekim detaljima poput slike, ogledala ili sličnih sitnica i ne dozvolite da prazan prostor stvori utisak hladnoće.
9. Izbacite veštačko cveće. Prirodno cveće se brzo suši ali isto tako unosi život u vaš dom za razliku od veštačkog, koje samo skuplja prašinu. Izbacite veštačko cveće i umesto njega stavite limun ili neko voće u lepu posudu. Prostor će sigurno svežije izgledati.
voce-u-ciniji-na-stolu
10. Bacite ili obnovite stare stvari. Kada kažemo stare stvari, ne mislimo na vredne umetnine već na dotrajali nameštaj ili slično koji vam je jako drag i koji iz nekog razloga ne želite da bacite. Greška! Da bi energija stalno proticala i da bi u vaš dom uneli svežinu jako je bitno da se oslobodite starih stvari koje ćete zameniti novim. Ukoliko vam pak kućni budžet to ne dozvoljava, koristeći boje za drvo možete obnoviti i osvežiti svoj stari nameštaj i ponovo ga učiniti novim.
Ukoliko ste se pronašli, ne bi trebalo da očajavate jer za svaku grešku postoji rešenje, bitna je samo volja. Šta čekate, počnite odmah sa sitnim preuređivanjem stana – napravite od sumornog i neosvetljenog prostora pravi odmor za oči i dušu.