10 narodnih ljekova za bol u petama

Osnovni uzrok bola u petama je Plantar Fasciitis, poznat i kao sindrom mamuze, a predstavlja upalu tkiva koje se proteže od pete do palca. Ovu upalu karakteriše osjećaj bockanja i oštar bol u peti ili tabanu tokon stajanja i hodanja. Bol je najintenzivniji ujutro i smanjuje se tokom dana.
bolovi u peti lijekovi
Bol se naročito povećava nakon dužeg stajanja.

Plantar fasciitis može imati ogroman uticaj na Vaš svakodnevni život. Zato je potrebno ukloniti simptome pomoću ovih 10 jednostavnih domaćih ljekova:

• Zamotajte stopalo u aluminijumsku foliju i preko toga obujte pamučnu čarapu. Ponovite postupak jednom do dva puta mjesečno da biste se izborili sa ovim problemom.
• Pomiješajte jednu supenu kašiku meda sa 50 ml joda i tome dodajte jednu čajnu kašiku kuhinjske soli. Ova smjesa je dovoljna za 5 tretmana. Dobro pomiješajte i nanesite na pamučni komad odjeće i zatim na taban. Osigurajte oblogu komadom celofana i ostavite preko noći, kako bi imala jači efekat. Ujutro pokušajte sa oblogom da hodate oko 15 minuta, a zatim je uklonite.
• Još jedan način da se riješite bola jeste da stavite soli u lanenu vrećicu i zagrijete na peći. Stavite toplu oblogu na stopalo uveče i ostavite dok se ne ohladi. Ovaj tretman treba ponavljati tokom 10 dana.
• Stavite jednu čajnu kašiku meda na list kupusa i stavite na taban. Ostavite da djeluje preko noći, a ujutro isperite toplom vodom. Tretman treba ponoviti tri puta.
• Usitnite jednu mrkvu i celofanom pričvrstite za bolno mjesto na stopalu. Osigurajte oblogu zavojem i ostavite preko noći. Ukoliko osjetite golicanje, znači da tretman djeluje. Tek nakon nekoliko tretmana riješićete se bola u stopalu.

• Izmrvite 4 analgina i 4 aspirina i pomiješajte ih sa 100 ml joda. Ostavite smjesu da odstoji 24 sata i zatim je stavite na stopalo.

Ukloniti bol možete i tako što ćete lagano i ujednačeno tapkati stopalom od pod nekoliko puta. Na ovaj način poboljšavate protok krvi i proizvodnju kalcijuma. Pored toga, pokušajte lagano trljati stopalom o tepih kako biste podstakli cirkulaciju i umanjili bol.
• Uzmite nekoliko svježih listova bokvice i okrenute gornjom stranom stavite na bolno mjesto. Kada se osuše, zamijenite ih novim listovima. Nakon 4 dana, bol će nestati.
• Obujte pamučnu čarapu u koju ste stavili rendanu crnu rotkvu. Ostavite da djeluje tokom noći. Ujutro isperite stopalo toplom vodom. Ponovite tretman tri dana zaredom i bol će se značajno smanjiti.
• U slučaju neizdrživog bola, koristite obloge od krompira. Dobro operite krompir, narendajte ga zajedno sa korom i stavite u čarapu. Obujte se i zamotajte stopalo celofanom kako biste spriječili tečnost iz krompira da iscuri van. Ponovavljajte proceduru 7 do 8 dana i mijenjajte oblogu svaki dan. Osim toga, možete staviti i kriške svježeg krompira u čarapu ispod stopala i pritisnuti ih stopalom.