George R. R. Martin o seriji Igra Prijestolja

igra prijestoljaGovoreći na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Neuchâtelu, autor George R. R. Martin, ‘otac’ Igre prijestolja, najavio je da bi volio zaokružiti slavnu seriju dugometražnim igranim filmom.

‘To bih zaista volio’ kazao je Martin, koji je odbio ranije ponude da se po njegovim fantasy romanima snime filmovi, no sada vjeruje da bi filmska verzija bila odlična kulminacija popularne televizijske serije, piše Screen Daily. ‘Budemo li trajali sedam ili osam sezona, a serija bude i dalje toliko popularna da možemo skupiti 200 miliona dolara da finansiramo veliki epski film koji bi završio priču… svakako ćemo to učiniti!’

Martin je dodao da su već počeli pregovori oko filmske verzije ‘Igre prijestolja’. ‘No to ne znači da je odobrena. Nekima se ta ideja sviđa, ali nekima se ne sviđa’, pojasnio je i istaknuo kako ‘Igra prijestolja’ ima najveći broj glumaca od svih TV serija i najveći budžet jer svaka epizoda košta oko 5-6 miliona dolara, a svaka sezona oko 60-70 miliona dolara. ‘No to je ništa u poređenju s onim što Peter Jackson potroši na film ‘Gospodar prstenova’ ili koliko inače koštaju ti veliki, epski naučnofantastični ili fantasy filmovi. Kad bismo mogli dobiti tako nešto, bilo bi to sjajno’, kazao je Martin naglasivši da serija ‘odlično izgleda na velikom ekranu i već ima neke filmske kvalitete’.

Dodao je i da ga nije briga hoće li film biti snimljen 3D tehnikom jer mu ionako zadaje glavobolju, prenosi Tportal.