Jorgovan možete iskoristiti za zdravlje i ljepotu

Omiljen ukras vrt, jorgovan (Syringa vulgaris), od travnja do lipnja oslikava pejzaže u ljubičasto, bijelo, plavo i nijansama satkanim od ovih boja. Ljepotom i mirisom jorgovan danas oplemenjuje parkove diljem Europe. Cvjetovi ovog grmolikog drveta različitog su oblika, ovisno od sorte kojoj pripada.
jorgovan kao lijek
Smatra se da vodi porijeklo s Balkanskog poluotoka, ali ima i onih koji kažu da se kao daleki rođak maslina, iz istočne Europe i središnje Azije proširio na ostatak planeta. Njegovo latinsko ime potječe od grčke riječi syrnix, što znači lula. To ime je dobio jer drvo jorgovana predstavlja iznimno cijenjenu sirovinu za pravljenje ovog pušačkog rekvizita.

Osim mirisnih nota koje se obilato koriste u industriji parfema, jorgovan ima svoje mjesto iu narodnoj medicini.

Upućeni tvrde da su njegova kora i ljuska sjemena prirodni adstrigens i da liječe dijareju i druge tegobe probavnog. Kao antipiretik uspješno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Vrlo je djelotvoran u liječenju malarije, osobito one s jakom kliničkom slikom. Ima i analgetska svojstva, a koristi se za uklanjanje bolova, liječenje reume i živaca, obnavljanje stanica jetre, odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta  skida se u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i prozračnom mjestu. Sadrži razne ljekovite sastojke poput siringin, tanin, gorke tvari, eterična ulja, minerale …

Kao lijek spravlja se u vidu čaja, koji se priprema tako što se prvo dva sata u dva decilitra vode potopi jedna žličica usitnjene kore drveta ili ljuske ploda. Nakon toga čaj se kratko prokuha i ostavi da poklopljen odstoji još sat vremena. Tek onda, ovisno od zdravstvenih tegoba, piju se jedna do dvije šalice dnevno, au težim slučajevima i tri.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao dobro sredstvo za masažu i liječenje reume, ali i neuralgije živaca.

Zapadna narodna medicina ovo ulje koristi i za ispiranje usta, za skidanje visoke temperature, čišćenje crijeva …

U kozmetičkoj industriji koristi se ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima. Ovako dobiveni proizvodi namijenjeni su osjetljivoj koži sklonoj crvenilu.

Ulje za reumu

Ulje za masažu bolnih mjesta zahvaćenih reumom pravi se tako, što se tegla od litar i po napuni cvjetovima jorgovana do vrha, bez sabijanja. Nakon toga do vrha se sipa maslinovo ulje, staklenka dobro zatvori i drži na suncu dva tjedna uz povremeno miješanje. Nakon ovog razdoblja, ulje proceđeno kroz gazu spremno je za uporabu. Bolna mjesta se mažu po potrebi a ulje čuva na hladnom mjestu, ali nikako u frižideru.

Ovako spremljeno mirišljavo ulje može koristiti i kao dodatak šamponima, losionima za tijelo, kremama. Za one koji ne vole maslinovo ulje, cvjetove jorgovana mogu potope i kukuruznim.

Ljetni miris

Od jorgovana svatko može napraviti vlastiti lagani ljetni miris. Cvjetove treba lagano izgnječiti u količini po vlastitom nahođenju, a zatim ih staviti u keramičku ili neku drugu posudicu otpornu na visoke temperature. Preliti s kipućom vodom, dobro zatvoriti i ostaviti da se sadržaj u potpunosti ohladi. Potom procijediti i odbaciti cvjetove, a dobivenu tekućinu ponovo skuhati i ohladiti. Proces kuhanja treba ponavljati sve dok se ne dobije željeni miris. Na kraju, kada se ohladi sipati u posudu sa sprejom, držati u hladnjaku i koristiti kao ljetni lagani parfem.
Izvor:Novosti