Pjesma Blurred Lines proglašena plagijatom

Pharell WilliamsAmerički pjevači Robin Thicke i Pharell Williams moraju platiti odštetu u vrijednosti od 7,4 miliona dolara djeci američke legende R&B-a Marvina Gayea, zbog kršenja autorskih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispostavilo se da je hit Thickea i Williamsa iz 2013. godine “Blurred lines“ zapravo plagijat Gayeove pjesme “Got to give it up“ iz 1977. godine.

Sud u Californiji donio je odluku o isplati odštete u vrijednosti od 7,4 miliona dolara zbog kršenja autorskiih prava Thickeu i Williamsu, koji su ujedno i producenti pjesme.

Pomenuti dvojac odbacio je navode o plagiranju. Njihov advokat rekao je da je odluka porote “strašan primjer“, dok kćerka Marvina Gayea Nona nije mogla zadržati suze nakon izricanja odluke.

Pharell Williams je izjavio na sudu rekao kako ga je Gayeova muzika inspirisala tokom mladosti. Kako je istakao, nije imao na umu Gayeovu pjesmu dok je pisao “Blurred lines“, ali je, ipak, prihvatio da postoje sličnosti između dvije pjesme.

Robin Thicke je kazao da je imao jako malo učešća u nastanku pjesme “Blurred lines“, te odbio dalje komentirati navode.

Thicke i Williams zaradili su više od pet miliona dolara s pjesmom “Blurred lines”, koja je bila nominovana i za nagradu Grammy.