Pravi trenutak za prvu kafu

Šalica kave koju ste upravo popili uopće vas nije razbudila? Najvjerojatnije ste je popili u pogrešnom trenutku, tvrdi neurolog Steven Miller sa Sveučilišta iz Betezdi u američkoj državi Maryland.
kava ujutro
Po njegovom mišljenju, jutro jeste idealan trenutak za konzumiranje kave, ali samo ako šalicu omiljenog napitka popiti u razdoblju od 09:30 do 11:30. Zato, ističe američki znanstvenik, ukoliko ne želite razviti ovisnost od kofeina, treba vrlo pažljivo birati trenutak za ispijanje prve jutarnje kave. Naime, složenim unutarnjim satom u ljudskom organizmu upravlja skupina posebnih neurona koji se nalaze u hipotalamusu. Ove živčane stanice kontroliraju bazične funkcije organizma, kao što su smjena sna i budnog stanja iu izravnoj su vezi s fotosenzibilna stanicama mrežnice. Tako osobe koje se bude između 7 i 8 sati, kada se u njihovu sobu uvuku prvi sunčevi zraci, ne bi trebalo odmah da popiju kavu jer razina kortizola u njihovoj krvi dostiže svoju najvišu točku baš u razdoblju od 8.00. do 09:00. i tada su prirodno sasvim budne. Zato je najbolje da malo sačekaju i kavu popiju između 09:30 do 11:30. kada razina kortizola u krvi počne ponovno padati.

A onima koji nisu u stanju da se probude tako rano, američki znanstvenik savjetuje:

– Nemojte odmah posezati za šalicom kave, već se potrudite da, čim ustanete iz kreveta, izađete na dnevnu svjetlost. Podignite rolete, otvorite prozor ili izađite na terasu i udahnite duboko, a na putu do posla povremeno skinite sunčane naočale. Hvatanjem svjetlosnih signala, stanice u vašoj mrežnici će potaknuti neurone u hipotalamusu da što prije započnu s lučenjem kortizola i vi ćete ubrzo biti potpuno budni, bez imalo kofeinskog stimulansa.
Izvor:Novosti