Preminuo Joe Cocker

Britanski muzičar Joe Cocker pežreminuo je u dobi od 70 godina. Vijest o njegovoj smrti objavio je BBC. Njegov agent potvrdio je da je preminuo nakon borbe sa rakom pluća.
joe cocker

Joe je rođen u Sheffieldu, a proslavio se šezdesetih godina. Karijeru je započeo tako što je danju radio na benzinskoj postaju, a noću pjevao u klubu. Veći dio života proveo je u SAD-u, a u svom domu u Coloradu je i preminuo.

Za vrijeme duge karijere snimio je 40 albuma i proputovao cijeli svijet, a koncerte je održavao i u kasnim 60-im godinama života. Proslavio se obradom hita Beatlesa „With A Little Help From My Friends“. Ostat će zapamćen po mnogim hitovima među kojima se izdvajaju ‘You are So Beautiful’ i ‘Unchain My Heart’. Za svoj rad je više puta nagrađen. Pjesma “Up Where We Belong”, duet s Jennifer Warnes iz filma “Oficir i džentlmen” donijela mu je Grammyja i Oscara, a 2007. je postao i vitez.

Iza sebe je ostavio suprugu Pam, brata Victora, pokćerku Zoey Schroeder i dvoje unučadi – Evu i Simona. „Bio je jedinstvena osoba. Bit će nemoguće popuniti mjesto koje smo za njega imali su svojim srcima. Bio je bez sumnje najveći rock/soul vokal Velike Britanije i ostao je isti čovjek godinama. Nevjerovatno talentovan, istinska zvijezda, ali nevjerovatno skroman čovjek koji je obožavao nastupati. Svi koji su ga ikad vidjeli uživo nikad ga neće zaboraviti”, rekao je njegov agent.