Uređenje doma u zelenoj boji

Biranje nove boje je večita dilema, kao kada birate koju odeću ćete danas nositi ili koji ćete desert izabrati u restoranu. Naizgled, tako jednostavan izbor, ali zbog mnoštva opcija, često se nađemo u beskonačnoj dilemi koja nas navodi na stalno premišljanje. Ono što još više otežava izbor je činjenica da, za razliku od garderove i deserta, boju ne možete menjati svaki dan, pa je zato neophodno da dobro proučite same karakteristike boja.

Svaka boja ima svoje specifičnosti koje utiču na psihu individue, pa obojiti sobu u boju koja ne odgovara vašem karakteru, često može imati za posledicu nezadovoljstvo izgledom enterijera.

dnevna-soba-u-zelenoj-boji
Ali se ne brinite. U čitavoj paleti boja postoji jedna kojoj veliki broj stručnjaka daje „zeleno“ svetlo. Smaragdno zelena je boja koja je trenutno izuzetno aktuelna, a nakon godine izrazito narandžaste boje, donosi nam malo odmora za oči i preko potrebnu relaksaciju. Upravo su to i karakteristike kojim nas ova boja prosto pridobija.
dnevna-soba-u-zelenoj-boji2
Kao i svaka zelena, smaragdno zelena prosto zrači smirenošću i spokojem, pa nas enterijer u ovoj boji opušta i puni baterije nakon napornog dana. Ispunjeni osećajem mira, balansa i harmonije, učiniće da se mislima preselite u prirodu i da se osetite bezbedno i zaštićeno. Smaragdno zelena u svojoj osnovi sadrži više žute nego uobičajeno, pa samim tim nas podstiče na osveženje i nove početke. Međutim, ne dajte se zavarati. Zbog svoje punoće i elegentnosti kojom zrači, ova bogata boja će doprineti da vaš prostor oplemenite i učinite ga luksuznim.
spavaca-soba-u-zelenoj-boji
Samo ne zaboravite – slepo praćenje trendova se ne preporučuje. Uvek prvo promislite o tome da li se vama dopada konkretna nijansa, ali i da li koristite boje sa ciljem. Promislite kakvu atmosferu želite da stvorite, na šta želite da vas asocira i podstiče prostorija, kakva će biti proporcija boja. Nemojte zaboraviti ni činjenicu da se kombinacijom sa drugim bojama, prvobitne karakteristike određene nijanse boje menjaju.

Pažljivo kombinujte boje, a ako želite da postignete pun potencijal smaragdno zelene, uklapajte je sa bojama koje imaju istu osnovu (plava ili žuta).

I ne plašite se da eksperimentišete zato što je prostor individualna stvar, a ukus subjetivne prirode, pa zato jednostavno probudite vašu kreativnu stranu i uživajte kombinujući.
zeleno-bela-dnevna-soba

Boje koje najbolje odgovaraju smaragdno zelenoj su svakako crvena, narandžasta i ljubičasta, ali ne postoje pravila.

Pojedini stručnjaci ne preporučuju kombinovanje ove boje sa plavom. Ali korišćenjem nijanse koja ima istu osnovu kao smaragdno zelena može dovesti do neočekivanih sofisticiranih kombinacija. Treba imati u vidu međutim da korišćenje zelene boje koja poseduje plavu osnovu, u prostoriji koja nema dovoljno dnevne svetlosti, može stvoriti hladniji utisak.
Pustite mašti na volju, od hodnika, spavaće, dnevne, radne sobe ili kupatila, zelenu boju možete uklopiti svuda, na bilo kojem mestu koje želite da naglasite kao prefinjeno, rafinirano i mesto potpune elegancije i dobrog ukusa.
radna-soba-u-zelenoj-boji
Koristeći zelenu fasadnu boju za eksterijer, u ovoj boji možete okrečiti svoju vikendicu u manje naseljenom delu grada ili na nekoj planini. Osim što će se sve od nabrojanih karakteristika ispoljavati kada se nalazite u blizini vikendice, zelena boja će naravno činiti perfektni sklad sa prirodom kojom je okružena, pošto poseduju istu osnovu.
vikendica-u-zelenoj-boji
Zato se ne ustručavajte i ne premišljajte – izbor zelene boje vas neće dovesti do situacija sličnih onim kao što su ponovno naručivanje deserta ili brzinskog presvlačenja pre izlaska iz kuće. Ipak, nije bez razloga proglašena “novom neutralnom bojom”!