Zdravstvene prednosti vitamina C

Vitamin C ima odlična antioksidacijska svojstva koja štite stanice od oštećenja. Nažalost, tijelo ne može samostalno proizvoditi ovaj vitamin pa ga je potrebno unositi putem prehrane.
vitamin c zdravlje

Potiče mršavljenje

Tijekom umjerene vježbe ćete potrošiti oko 30% više masti ako unosite adekvatnu količinu vitamina C, u usporedbi s onima koji ne unose dovoljnu razinu vitamina C. Istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Nutrition, je pokazalo da vitamin C regulira način na koji tijelo pohranjuje masno tkivo i osigurava da tijelo tijekom vježbanja troši isključivo masno tkivo. Kada tijelu nedostaje vitamina C, ono ne može pravilno trošiti masno tkivo i dolazi do povećanja rizika od nastanka pretilosti.

Smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između adekvatnog unosa vitamina C i smanjenja rizika od nastanka srčanih bolesti. Vitamin C pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Vitamin C pospješuje funkcioniranje krvnih stanica i značajno pospješuje cirkulaciju krvi.

Štiti kožu od oštećenja od sunca

Vitamin C može pomoći u smanjenju rizika od nastanka melanoma. Znanstvenici još uvijek ne znaju na koji način vitamin C štiti kožu od oštećenja, ali vjeruju da je za to zaslužno antioksidacijsko djelovanje vitamina C. Vitamin C od oštećenja štiti najbolje kada ga unositi putem prehrane i istovremeno nanosite na kožu, stoga pogledajte kreme za zaštitu koje u sebi sadrže vitamin C.

Ublažava upalu

Upalni proces je tjelesna reakcija na stres, zagađenje pa čak i na intenzivni trening. Upala uzrokuje povećanje razine slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u borbi protiv tih radikala i pomaže u zaštiti tijela protiv upale, ali i prevenciji. Prevencija upale je izuzetno važna jer su istraživanja pokazala da upala u tijelu može povećati rizik od nastanka niza bolesti.

Ubrzava oporavak od gripe

Kada je u pitanju borba protiv gripe ili prehlade, stručnjaci svakako preporučuju povećati unos vitamina C. Brojna istraživanja su pokazala da je vitamin C neophodan za pravilan rad imunološkog sustava, a jači i otporniji imunološki sustav znači brži oporavak od gripe ili prehlade. Jak imunološki sustav je neophodan za održavanje zdravlja organizma općenito.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedna od najznačajnijih prednosti vitamina C je njegova sposobnost da se bori protiv raka. Istraživanja su pokazala da vitamin C pospješuje djelotvornost kemoterapije, a naročito se učinkovitim pokazao za prevenciju i liječenje štitnjače. Druga istraživanja su pokazala da intravensko primanje vitamina C može pospješiti kvalitetu života osoba koje pate i liječe se od raka.
Izvor:centarzdravlja