10 činjenica o indiji koje niste znali

Autor Datum 02/05/2016

Indija je ogromna zemlja sa stanovnicima genetskih, jezičnih i kulturoloških razlika i načina života koji je za ljude koji žive u Europi nevjerovatan. U nastavku članka pročitajte činjenice o Indiji koje možda niste znali.
cinjenica o indiji

1. Broj stanovnika

Prema analizama broj stanovnika za 14 godina u Indiji će biti 1,45 milijardi stanovnika, po čemu će ona biti najmnogoljudnija zemlja na svijetu.

2. Indija je nekada bila otok

Prije više od 100 milijuna godina, većina sadašnje Indije je bila otok. Otok je bio odvojen od davnog superkontinenta i polako se kretao prema sjeveru. Prije oko 50 milijuna godina indijska kontinentalna ploča se sudarila sa Azijom, te se obalno područje usljed sudara počelo nabiratii izvijati prema gore, te stvarati najmlađi i najviši svjetksi planinski lanac Himalaje.

3. Država sa preko 1000 jezika

Indija ima najveću jezičku raznolikost. Tačan broj jezika koji se govore u Indiji je veći od 1000, ali poteškoće u određivanju tačnog broja jezika koji se upotrebljavaju u Indiji stvara činejnica što tamo gdje jedan jezik završava, počinje drugi.

4. Megagradovi

Indija ima tri od deset navećih svjetskih megagradova. Delhi je druga najveća urbana sredina na svijetu, Mumbai zauzima sedmo, dok se Kalkuta nalazi na desetom mjestu.

5. Broj birača

Indija veoma drži do sistema koji će svima osigurati izlazak na izbore, pa je poznato da se znalo otvoriti glasačko mjesto kako bi osiguralo glasanje samo jednom glasaču.

6. Indija i muslimani

Indija ima drugu i treću najveću muslimansku populaciju na svijetu. Prvi muslimani su u Indiju stigli kao trgovci za vrijeme života proroka Muhameda. Osamostaljenjem Indije veliki broj muslimana je ostao u Istočnom Pakistanu koji je 1971. godine postao Bangladeš.

7. Smrtonosne ceste

U Indiji postoji više smrtonosnih cesta, nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu. Na indijskim cestama godišnje pogine oko 115 000 ljudi. Među smrtnim slučajevima je 37% pješaka, te 28% biciklista i motorista.

8. Većina indijskih filmova nisu ljubavni

Indija ima najveću filmsku industriju po produkciji filmova. Godišnje proizvede preko 1100 filmova. Većina indijskih filmova nisu ljubavni kao što se očekuje.

9. Indija je rekordna po broju rekorda

Indijci su najzainteresovaniji za postavljanje rekorda. Oni rekorde shvataju ozbiljno. Većina bizarnih rekorda koje je ova nacija postavila i nije zabilježena u Guinnessovoj knjizi rekorda, već u njihovim časopisima. Među bizarne rekorde se ubrajaju najduži vijenac napravljen od goveđeg izmeta, prakticiranje joge na konju, sijalica koja svijetli pomoću žica koje su provučene kroz nečija usta i nos, suludi pokušaj da 14 godišnji dječak izvede carski rez.

10. Izobilje manga

Indija je najveći svjetski potrošač i proizvođač manga. Mango je službeno indijsko nacionalno voće, a ima ga nekoliko stotina vrsta.
Izvor:ljepota.ba

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.