10 pravila za skidanje suvišnih kilograma

Svakodnevne navike u vezi s prehranom varalice su zbog kojih nesvjesno skupljamo kilograme. Želite li bez drastičnih dijeta i bjesomučnih gomilanja kalorija skinuti pokoji kilogram

Zapišite 10 pravila i pridržavajte ih se.

1. Razblaži te sok mineralnom vodom

Kombinirajte omiljeni sok (pola uobičajene količine) s običnom ili mineralnom vodom. Tako možete smanjiti čak 85 kalorija po svakoj čaši i godišnje izgubiti barem 2,3 kg.

2. Proučite informacije o sastavu namirnice

Pomislili ste da taj slatkiš, kesica grickalica ili sok koji ste upravo konzumirali sadrži 200 kalorija, međutim, pogledate li pažljivije etiketu na proizvodu, otkrit ćete još nekoliko šokantnih informacija o skrivenim šećerima i aditivima koje morate pamtiti.

3. Popijte zeleni čaj prije šetnje

Kofein oslobađa masne kiseline, što pomaže kod lakšeg sagorijevanja viška masnoća. A kad se polifenoli iz zelenog čaja udruže s kofeinom, učinak je još veći. No, ukoliko imate visok krvni tlak, izbjegavaj ovaj savjet.

4. Umjesto margarina koristitee maslinovo ulje

Na kruh radije nanesite maslinovo ulje nego margarin. Zdravije je i pomoći će vam da manje jedete. Prema jednom istraživanju, ispitanici koji su umakali kruh u maslinovo ulje unosili su 52 kalorije manje nego oni koji su koristili margarin.

5. Pospite žitarice sjemenkama lana

Sjemenke lana imaju visoki udio vlakana i mogu vam pomoći da obuzdate apetit i eliminirate kalorije. Dodajte ih svojim jutarnjim žitaricama i sipajte ih u jogurt, a možete ispeći i zdrave keksiće sa sezamom i lanom i grickati ih u bilo koje doba dana.

6. Zavarajte čula

Bombona od mentola ili eukaliptusa može trenutno zaustaviti želju za hranom.

7. Začinite obroke

Dodajte svojim obrocima čili, što će vam pomoći da ne jedete prečesto.

8. Nemojte previše usitniti povrće za salatu

Umjesto da ih sitno iseckate, izrežite veće komade tikvica, celera, mrkve i drugih namirnica od kojih pravitesalatu. Treba uložiti veći napor u njihovo žvakanje pa ćete u skladu s time na kraju više žvakati, a manje pojesti.

9. Kupujte manja pakiranja

Iako su veća pakiranja hrane jeftinija, birajte manje kutije na policama trgovina jer ćete, kako otkriva jedno istraživanje, pojesti čak 44 posto manje hrane.

10. Pijte puno tekućine

Dehidracija može usporiti vaš metabolizam oko 3 posto. Kod tjelesne težine od 68 kilograma to bi značilo oko 45 kalorija manje dnevno, što je ukupno 2,3 kg viška godišnje. Stoga, pijte što više tekućine.
Izvor:zadovoljna.hr