10 savjeta da ostanete mladi i zdravi

Autor Datum 19/02/2018

Starenje je neminovni proces u životu, koji nekada, zbog nebrige i nezdravog načina života, te ubrzanog tempa i prevelikog stresa, kreće i ranije nego što bi trebalo.

Mladost i ljepota dolaze iznutra i odraz su našeg stanja duha, ali ipak tijelo jest hram kroz koji se iskazuju, te je vrlo važno povesti računa i tome kako se prema njemu odnosimo. Starenje ne možemo spriječiti niti izbjegnemo, ali možemo ga usporimo i preventivno djelujemo. I to nije nimalo teško, kao što možda zvuči.

1. Osigurajte sebi dovoljno sna

Kvalitetan san je vrlo važan, kako za zdravlje, tako i za svježu i meku kožu, dobar metabolizam i općenito životnu energiju. Preporučuje se od 6 do 8 sati sna dnevno. Važno je znati i da naš organizam kao najzdraviji i najneophodniji san registrira onaj u periodu od 22.00 časa do ponoći, te pokušati abr ponekad liježete ranije.

2. Redovita tjelesna aktivnost

Neophodno za aktivnost, pokretljivost i pravilno funkcioniranje organizma. Melem za stres i napetost, i rezervoar snage. Ukoliko niste ljubitelji iste, posegnite bar za šetanjem ili plivanjem. To svi volimo.

3. Jedite masline

Vjerovali ili ne, ali zelene masline su jak saveznik u borbi protiv starenja.

4. Obogatite prehranu sa što više voća i povrća

Zdrav organizam, te mlada i sjajna koža izravno su povezane s unosom svježeg voća i povrća i vitaminima kojima oni obiluju.

5. Koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom

Sunčanje šteti našoj koži i potpomaže bržem starenju, apčesto izlaganje suncu dovodi do dehidracije, te naša koža zahtijeva dodatnu, bogatu njegu. Zato prije “prženja” na sunčevim zrakama, posegnite zamlekom za sunčanje, bar s minimalnim faktorom. Vaša koža biće vam zahvalna! Ona radi za vas, vi za nju!

6. Izbjegavajte pušenje

Izlišno je pisati o ovome! Svi znamo koliko je štetno, za kožu, kosu, dah, stanje zuba, i naravno, zdravlje!

7. Pijte dovoljno vode

Zbog ubrzavanja metabolizma, uklanjanja nečistoća i otrova iz tijela i hidratacije kože. Voda je jedan od najvažnijih izvora zdravlja, te se preporuča unos od oko 2 litre vode dnevno.

8. Zaboravite na stres i ostanite sretni

Zato što je stres naštetniji “sastojak” života, koji narušava opće zdravlje i ljepotu, kako tijela, tako i uma. Nemoguće ga je izbjeći, ali moguće je potruditi se da nas ne dotiče previše, te da se naoružamo pozitivnim mislima i opuštenošću.

9. Izbalansirajte prehranu

Unos svih potrebnih minerala i vitamina je vrlo važan i jedan od najjačih saveznika zdravlja i dobrog stanja tijela, te zaboravite na neuravnoteženu prehranu, bez reda. Potrudite se da ono što jedete bude hranjivo, ali i zdravo.

10. Koristite prirodne preparate za vašu kožu

Proizvodi koji su na bazi prirodnih sastojaka su svakako bolji i “lakši” za kožu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.