10 zabluda prilikom njege kose

Autor Datum 04/03/2018

Što se krije iza babinih, maminih, tetkinih savjeta o njezi kose? Iza savjeta drugarice, poznanice, ili djevojke koja radi u kozmetičkoj radnji? Istine ili zablude? Da li ćete oćelaviti u kasnijim godinama ako perete kosu svaki dan (kako mene moja baka upozorava) i da li vam kosa zaista brže raste ako je redovito skraćujete?

1. Prekomjerno pranje kose prouzrukuje gubitak kose i njenu suhoću

NETOČNO: Učestalost pranja ne oštećuje kosu. Možete je prati koliko često želite, a najbolje tri puta tjedno. Odgovarajući šampon za vaš tip kose samo može doprinijeti ljepoti i kvaliteti kose.

2. Više šampona = čišći kosa

NETOČNO: Nema nikakve veze s istinom! Ne trošite šampon za džabe!

3. Regenerator oporavlja oštećene krajeve

NETOČNO: Ne postoji takvo čudo, ma šta vam obećavali! Dobar regenerator može oko učiniti da vaša kosa je ljepše i da vlasi budu glatke i svilenkaste, kao i spriječiti nastanak oštećenih vlasi, ali ne i da učini da vaša kosa bude kao nova.

4. Feniranje prouzrukuje gubitak kose

NETOČNO: Feniranje može oštetiti, “spali” ili učini kosu suhom, što može dovesti do toga da vam se kosa lomi ili opada, ali će zasigurno ponovno izrasti. Ne postoji mogućnost od trajnog gubitka!

5. Da bi vaša kosa brže rasla svaki dan pređite je četkom 100 puta

NETOČNO: Pretjerano češljanje može dovesti do lomljenja vlasi, te se čak ne preporuča. Kosa puno bolje reagira na češalj nego na četku!

6. Šišanje će učiniti da vaša kosa raste brže i bude gušća

NETOČNO: Ovo je najrasprostranjenija zabluda što se njege kose tiče! Svakako da jeredovno šišanje preporučljivo i potrebno, ali neće učiniti da vaša kosa raste nevjerojatnom brzinom. Također, kosa koja je prirodno tanka nikad neće biti gušća i bujnija, koliko god je šišali. Za to postoje posebni preparati koji mogu da pomognu, ili pribjegnite stepenastom šišanju koji će vašu kosu učiniti vizualno gušćom.

7. Farbanje uzrokuje gubitak kose

NETOČNO: Farbanje škodi kosi i sadrži štetne kemikalije, ali ne potiče trajni gubitak kose.

8. Dijeta se odražava na gubitak kose

TOČNO: Važno je da se hranite zdravo i bogato vitaminima i mineralima, što će svakako koristiti vašoj kosi. Nedovoljna i štetna prehrana može utjecati na lošiji kvalitetu i gubitak kose.

9. Stres uzrokuje gubitak kose:

TOČNO: Veliki šokovi i stresovi zaista mogu prouzrukuju trajni ili privremeni gubitak kose (obično je riječ o privremenom).

10. Pušenje uzrokuje sijedu kosu

TOČNO: Pušači imaju četiri puta veće šanse da ranije osijede!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.