3 namirnice koje produžuju život

U posljednje vrijeme vršena su mnoga istraživanja o namirnicama koje produžavaju život. Među njima su i ove tri:
crno vino

Crno vino

Resveratrol je spoj u crnom vinu koje potječe iz kore grožđa i daje boju ovom voću. Nedavno su znanstvenici otkrili da resveratrol povećava aktivnost specifičnih gena pod nazivom Sirtuin koji štite od bolesti starenja stimulirajući mitohondrije, male baterije unutar naših stanica.

Alkohol može nam pomoći da živimo duže i štiteći našu DNK od oštećenja. Istraživači su otkrili da dužina naših telomera (niti DNK na krajevima kromosoma) određuje koliko ćemo dugo živjeti. Nedavna studija je otkrila da, dok kofein smanjuje telomere, alkohol ih produžava. Naravno, ključno je njegovo konzumiranje u umjerenim količinama.

Jogurt

Bakterije koje žive u našem trbuhu svakodnevno dobivaju sve više na značaju u medicini. A to je zato što postoji specifičan odnos između naše stomačne flore i imunološkog sustava. Ustvari, istraživači sada vjeruju da imunološki sustav “živi” u našem trbuhu.

Sada znanstvenici testiraju da li određene vrste probiotika mogu nam produže životni vijek. Otkrili su miševi koji su hranjeni probiotikom Bifidobacterium animalis lactis živjeli duže i bili zdraviji od miševa koji nisu.

Kako biste bili sigurni da konzumirate pravu vrstu probiotika, pogledajte na pakiranju da li jogurt koji ste odabrali sadrži bifidobakteriju, ili možeterazmotriti dodatak prehrani u vidu probiotika.

Trešnje

Polifenoli su molekule koje se nalaze u trešnjama i oni ih štite od ultraljubičastog zračenja i infekcije. Istraživanja su potvrdila da ova molekula štiti i ljude na isti način. Naime, ukoliko dnevno konzumirate 650 mg polifeola Živice duže od onih koji dobiju manje od toga.

U jednom obroku trešnja sadrži 1200mg polifenola, borovnice 700mg, a patlidžan oko 1500mg po obroku.

Izvor:zenskikutak.rs