3 savjeta Dr. Oz-a za rješenje strija

Poput bora i celulita, strije spadaju u omražene izdajice ženske ljepote. Činjenica je da ih je vrlo teško pobijediti, pa čak i nemoguće u potpunosti. Ono što možemo jeste da utičemo na njihovu vidljivost i bolje se pripremimo kako bi se one pojavile u što manjem broju. Strije predstavljaju oštećenje vezivnog tkiva koje je nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože, npr.. u pubertetu dok se tijelo mijenja i raste, kod ekspresnih dijeta kada gubimo na težini u kratkom razdoblju ili, najčešće, za vrijeme trudnoće.
strije
Kad se srednji sloj kože naglo rastegne, dolazi do smanjenja elastičnosti i vlakna se cijepaju. Rezultat toga su ružne linije po koži tijela, koje mogu biti ružičaste, crvene ili bijele boje, ovisno od njihove dubine i starosti. Najčešće se javljaju na bokovima, guzi, trbuhu i prsima. Bitno je napomenuti kako strije ne možemo u potpunosti eliminirati, nego samo ublažiti.

Popularni televizijski liječnik Mehmet Oz ponudio je tri rješenja za strije kojih se možete pridržavati kod kuće:

1. Losion s vitaminom C

“Čini se tako jednostavnim, ali nabavite losion koji sadrži vitamin C – on zapravoolakšava stvaranje kolagena. Ovaj vitamin pomaže koži povratiti nešto od izgubljene elastičnosti, što će rezultirati time da su strije tanje, te one postaju manje vidljive”, objasnio je dr. Oz u svojoj emisiji.

Ovaj losion nanesite na zahvaćeno područje dva puta dnevno: ujutro i poslijepodne.

2. Krema s tretinoin

Kreme s tretinoin dostupne su na recept i prikladne su za svježe nastale strije koje su tamnije.

“Tretinoin predstavlja posebni oblik vitamina A, a ovakva krema je moćna. Morate je koristiti otprilike 12 tjedana kako biste vidjeli rezultate. Relativno je skupa, a alternativa joj je krema s retinolom, koja se obično koristi za njegu lica”, tvrdi dr. Oz.

3. Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazijom se izvodi nježna eksfolijacija i poliranje kože s ciljem uklanjanja ili minimiziranje raznih nesavršenosti na površini kao što su ožiljci od akni, hiperpigmentacijske mrlje, te pliće ili dublje bore. Dr. Oz je preporučuje kao odgovor na strije koje su izražene i sjajne.

“Mikrodermoabrazija, zapravo, dopušta koži rast i samooporavak tako što doslovno uništava te malene stanice (ožiljke strija) s površine. Ne boli, a dozvoljava tijelu da uradi ono što želi učiniti, a to je izliječiti strije”, objasnio je dr. Oz.