4 napitka koji mogu poboljšati zdravlje srca

Bolesti srca su dijelom genetski uvjetovane, ali su također u velikoj mjeri preventabilna i može se utjecati na to da do njih ne dođe. Ovo su napici koju mogu doprinijeti zdravlju vašeg srca.

Sok od nara

Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštiti vaše srce tako što će smanjiti razinu kolesterola u krvi i povećati protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača.

Crni čaj

Moćni antioksidansi u crnom čaju unapeđuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje razinu lošeg kolesterola, poboljšava funkciju krvnih žila, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svjež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje djelovanje. Nekoliko šalica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj

Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidansa koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dvije vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentirani. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od obolijevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenom razinom kolesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Voda

Dehidracija može pridonijeti izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tekućine, krv je gušća, što zahtjeva da srce troši više energije da pumpa krv kroz tijelo. Kronična dehidracija može rezultirati u hipertenziju, povišen krvni tlak, koja se opet poboljšava konzumiranjem vode.

Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo s konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidratizira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe ceđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidansa koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.