4 stvari u koje treba najviše da investirate kada renovirate svoj dom

Autor Datum 12/02/2018

Renoviranje stana, kuće, bilo kog i kakvog prostora koji nazivate svojim domom najčešće nastupa zbog potrebe da se mnogo toga promeni, što zbog dotrajalosti, nešto zbog izgleda, a svakako zbog toga da vaš dom bude funkcionalniji, lepši i prijatniji po vas i vaše ukućane, kao i goste koji u njega dolaze.

Međutim, kada se odlučite na jedan ovako prilično veliki korak, budući da renoviranje zahteva i veća ulaganja, dosta vremena, truda, svega, onda o svemu tome treba dobro i da promislite kako bi na kraju dobili odlične rezultate i dom kakav zaista želite da imate i u kojem želite da provodite sve svoje slobodno vreme. Ako postoji ikakva dilema, ovo su definitivno 4 stvari, odnosno 4 segmenta u koja treba najviše da uložite i uvek da težite kvalitetu, što boljem.

Instalacije

Radilo se o vodovodnim cevima i celoj toj mreži ili o elektroinstalacijama, veoma je bitno da pre samog početka renoviranja isproveravate šta je ono što bi sve trebalo da se promeni, doradi, kako bi sve instalacije funkcionisale na što bolji način. Sprovedite vodovodne cevi da budu spoljašnje, jer je tako najlakše za sve kasnije kvarove, promenite unutrašnje cevi, proverite sve ventile, isproveravajte stanje električnih instalacija, unapred prečite bilo kakav problem sa strujom, pa ćete tako biti sigurniji u svom domu, osećaćete se bezbednije i lagodnije.

Izolacija

U nekim ranijim, prethodnim decenijama, često se ispostavilo da se nije mnogo vodilo računa o tome kog i kakvog je kvaliteta izolacija jedne kuće ili zgrade. Ne samo unutrašnja, već i spoljašnja. Međutim, i te kako je važno da popravite sve što treba popraviti u tom smislu ili sasvim da uradite novu izolaciju, čime ćete sprečiti va ona nerviranja kada čujete nekoga iz susednog stana, kada slušate nečije lupanje, vikanje, a osim toga, dobra izolacija je i rešenje koje kasnije čuva novac.

Stolarija

Osim izolacije, većinu svojih sredstava trebalo bi uložiti i u stolariju. Uvek možete malo da zakinete na nekom nameštaju, dekoraciji, ali nemojte to raditi kada su prozori i vrata u pitanju. Kod starih prozora, vrata, vazduh skoro da slobodno prolazi, pa time propušta toplotu ili hladnoću, te morate i više da trošite struje ili nekog drugog ogreva, ukoliko se radi o zimskom periodu.
Osim toga, staru stolariju je dosta teže očistiti, održavati, a kada se radi o spoljašnjim vratima, dom nikada nije bezbedan ukoliko imate neka stara, drvena vrata koja već nisu više za upotrebu.

Grejanje

Poslednja stavka na koju treba da obratite pažnju jeste grejanje. Koliko god voleli leto, svi smo svesni da zima stiže uvek u slično vreme, te da je potrebno svoj stan ili kuću ugrejati. Zbog toga razmišljajte uvek o tome da grejanje, sistem kojim se grejete bude što bolji, ispravniji, da svuda bude ista i konstantna temperatura, a kada imate prethodno sve sređeno, onda će i vaše grejanje trošiti više struje, drva, uglja, u zavisnosti od toga na šta se grejete, pa će vaši troškovi biti manji, zbog čega je potrebno u samom

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.