5 glavnih mitova o ženskom zdravlju

Istraživanja su pokazala kako su brojna vjerovanja vezana za žensko zdravlje zapravo obični mitovi u koje ne treba vjerovati.

Mit: Plodnost opada nakon 35 godine

Neki kao da smatraju kako valjanost ženskih jajašaca ističe s navršenih 35 godina, no to je daleko od istine. Naravno, plodnost neminovno opada s godinama, ali to je vrlo individualno. Pad razine plodnosti događa se u takvim promjenjivim stopama da mnoge zdrave žene iu kasnim tridesetima imaju zalihe živih i zdravih jajašaca.

Tome u prilog ide i nedavna studija na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini koja je pokazala da je 80 posto žena od 38 i 39 godina, koje su već prije bile u drugom stanju, zanijelo u roku od šest mjeseci. Iako neki stručnjaci navode kako su nakon 40. godine šanse za trudnoću manje od pet posto po ciklusu, to je individualno, a prije nego što odbacite svaku nadu, posavjetujte se s ginekologom.

Mit: Žene i muškarci imaju različite simptome srčanog udara

Većina ljudi bi rekla kako se simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca razlikuju. Kao najčešći simptomi kod žena spominju se poteškoće s disanjem, mučnina, povraćanje i bol u vratu, leđima i ustima. Najčešći je simptom kod muškaraca težak i snažan pritisak na području grudi. No u nedavnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 2.500 žena i muškaraca otkriveno je kako muškarci i žene imaju identične simptome srčanog udara, a najčešći je bol u prsima. Također, valja imati na umu kako žene imaju veću vjerojatnost smrtnosti kod srčanog udara. Stoga, ako se doista ne osjećate dobro, svakako posjetite liječnika.

Mit: Ako u obitelji nema karcinoma dojke, rizik je vrlo mali

Oko deset posto žena s dijagnosticirane karcinomom dojke imaju majku ili sestru koje su imale istu dijagnozu. Drugih deset posto žena imale su nekog drugog člana iz šire obitelji s istom tom dijagnozom. Međutim 0,80 posto žena s dijagnozom karcinoma dojke u obitelji uopće nema povijest te bolesti. Prema riječima znanstvenika, stoga su liječnici prilikom pregleda uvijek zainteresirani za moguće bolesti kod ostalih članova obitelji jer za sada ne postoji bolji način identifikacije toga koje su žene izložene najvećem riziku. Drugi važan parametar rizika je starost, stoga liječnici uvijek naglašavaju važnost mamografije.

Mit: Valunzi su jasan znak menopauze

Valunzi pogađaju čak 85 posto žena tijekom menopauze, međutim ne moraju se javljati isključivo zbog menopauze. Također mogu biti potaknuti stresom. Ostale, manje česti uzroci uključuju hormonsku neravnotežu, bolesti štitne žlijezde i infekcije. Stoga, ako ste mlađi od 40 godina, jer menopauza uglavnom nastupa u tom dobu, a osjećate simptome menopauze, razlozi mogu biti razni, stoga se preporučuje da posjetite liječnika.

Mit: Sok od brusnice liječi infekcije urinarnog trakta

Brusnice sadrže tvari poput kininska, jabučna i limunska kiselina, koje mogu speče infekcije koja pak nastaju djelovanjem bakterija kao što su ešerihija koli. No, ako već imate simptome infekcije urinarnog trakta, poput peckanja i svrbi, to znači da se u bešiki i bubrezima nalazi prevelika količina bakterija da bi ih sok od brusnice mogao isprati, ukloniti ili uništiti. Skorašnji pregled 24 studije pokazao je pak kako su koristi od brusnice precijenjene pa da pijenje soka od brusnice ili uzimanje dodataka ne pokazuje značajnu razliku u prevenciji infekcija urinarnog trakta.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.