5 načina da steknete samopouzdanje u iznenadnim situacijama

Autor Datum 06/09/2018

Većini ljudi ponekad nedostaje samopouzdanje, što naročito važi za iznenadne i nepoznate situacije nad kojima nemamo potpunu kontrolu, kao što su nenajavljeni poslovni sastanak, razgovor za posao ili dolazak na zabavu na kojoj ne poznajemo gotovo nikoga. Stoga je od izuzetne važnosti smiriti se neposredno pred suočavanje sa takvim okolnostima i povratiti samopouzdanje nekom od sledećih tehnika, koje će Vam pomoći da se skoncentrišete na razgovor, umesto da razmišljate o tome kakav utisak ostavljate.

Samopouzdanje u iznenadnim situacijama

Samopouzdanje u iznenadnim situacijama

Dišite pravilno

Možda ovo deluje iznenađujuće, ali samopouzdanje je u velikoj meri povezano sa načinom na koji dišete. Plitko i brzo udisanje i izdisanje znak su uplašenosti i uzbuđenosti, što se često dešava u situacijama kada nam zafali samopouzdanje. Slab dotok kiseonika samo pospešuje pad koncentracije, te je za početak veoma bitno fokusirati se na disanje. Udišite i izdišite duboko, brojeći u sebi polako do tri. Nakon što ovu vežbu ponovite deset puta, umirićete se i moći da izazovu pristupite sa većom energijom i samopouzdanjem.

Ispravite leđa

Položaj Vašeg tela od velikog je značaja za samopouzdanje – neminovno je da ćete biti sigurniji u sebe ukoliko su Vam leđa prava i stomak uvučen. Ne gestikulirajte previše: ukoliko stojite, neka Vam ruke budu pored tela, ili položite šake jednu preko druge na kolenu ukoliko ste u sedećem položaju. Nemojte prekrštati ruke u odbrambenom stavu, jer koliko god se Vama činilo da Vam je tako lakše i da Vam to vraća samopouzdanje, i sagovorniku i sebi šaljete poruku da niste dovoljno sigurni u ono što govorite. Ispravljena leđa i uvučen stomak, sa druge strane, odaju sigurnost – na ovaj način ćete emitovati samopouzdanje, čak i ako niste sasvim upoznati sa svim elementima situacije.

Gledajte sagovornika pravo u oči

Iako to ponekad nije u potpunosti jednostavno, gledanje sagovornika pravo u oči označava iskrenu, otvorenu osobu, koja ima puno poverenje u sebe i svoje kvalitete. Ukoliko Vam ova veština ne ide od ruke, potrudite se da vežbate samopouzdanje tako što ćete bliske osobe gledati u oči dok sa njima razgovarate. U iznenadnim situacijama, za samopouzdanje je dobro na početku razgovora kratko pogledati koje su boje oči sagovornika, što će biti inicijalno za češće usredsređivanje na njegov pogled tokom razgovora.

Govorite sporije

Brz govor značiće uznemirenost i nervozu, te se morate potruditi da govorite sporije i svoje misli izlažete koncizno i po redu. Osobe kojima nedostaje samopouzdanje često i nesvesno govore brzo, a frekvencija glasa im se podiže, što su fizičke manifestacije nesigurnosti u sebe. Samopouzdanje je povezano sa dubljim tonalitetom glasa – ne morate veštački govoriti dublje, nešto sporiji govor pomoći će i Vama da se smirite, te da se sagovornik u potpunosti fokusira na ono što govorite.

Osmehujte se

Naravno da ne mislimo da se smejete glasno i za svaku sitnicu, jer želite da pokažete kako Vam ne fali samopouzdanje, a ne obrnuto. Ipak, blag osmeh može učiniti čuda za svaku okolnost, ma koliko neprijatna ili iznenadna ona bila. Osmeh Vam pomaže da se predstavite kao pozitivna i vedra osoba, i nesvesno će izazvati osmeh i na licu Vašeg sagovornika. Konačno, osmehivanjem, uz ostale tehnike, možete za nekoliko trenutaka povratiti samopouzdanje u svakoj situaciji koja vas zatekne nespremne.
Izvor: NLP Centar

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.