5 namirnica od velike pomoći za zdravlje jetre

Vaša jetra mjeri vaše zdravlje. Najveći je žljezdani organ u tijelu i pomaže da se tijelo očisti od toksina. Mnogi tretiraju jetru pogrešno sa siromašnim dijetama i životnim odlukama, i jetra odgovara tako što radi ono što najbolje umije. Ali ako redovito maltretiramo jetru i umaramo je, stanje našeg zdravlja će brzo uništiti.

Tretirajte ovaj organ pravilno. Jetra nas odžava u životu, primajući 1.5 litar krvi u minuti. Također stvara žuč, koja je neophodna u probavi masti.

Odgovorna je i za čišćenje krvi od štetnih tvari, kao što je droga ili alkohol, pa i lijekovi. Dodatno tome, čuva vitamine, željezo, glukozu, pretvara čuvani šećer u koristan kada je umanjen razinu glukoze, razlaže hemoglobin, inzulin i hormone, pokreće metabolizam i uništava stara crvena krvna zrnca. Njene funkcije su mnogobrojne, i vrlo je važno da vaša prehrana potpomaže njen rad.

Luk

Ovom povrću ne treba mnogo vremena da se riješi toksina iz jetre. Komponente pune sumpora u luku aktiviraju enzime jetre da izbace toksine. Luk također sadrži alicin i selen koji rade kao barijere protiv toksina.

Limun

Limun je pun vitaminom C, što omogućuje tijelu da se riješi toksina. Limun aktivno smanjuje kolesterol u jetri. Započnite jutro sa čašom vode i sokom od pola cijeđenog limuna. Ovo će ubrzati i ppokrene detoksikaciju jetre.

Cvetasto povrće

Ovo povrće uključuje brokula i cvjetača. Kada jedete ovo povrće, količina glukozinolata u tijelu raste. Ove komponente pomažu da se enzimi u jetri pokrenu i izbace toksine.

2Kurkuma

Kurkuma je najbolji prijatelj detoksikacije. Njegova medicinska svojstva se koriste još od prije nekih 4000 godina i to kao boja, hrana, pa iu nekim religioznim ceremonijama. Ima anti upalna dejstva i koristan je na različite načine, uključujući i detoksikaciju jetre.

Zeleno lisnato povrće

Posljednje, ali ne i najmanje važno, i vjerojatno bi trebalo biti prvo na listi, je zeleno lisnato povrće. Ovo povrće je raznovrsno i uvijek ga imate u kuhinji, ali je i raznovrsno u dobrobitima koje čini vašem tijelu. Puni su klorofila i enzima, vitamina i nutrijenata, što na kraju znači da ovo zeleno lišće čini dobro djelo cjelokupnom organizmu. Pokazalo se da pomaže u regulaciji sastava masnih kiselina u jetri. Uzmite vašu dozu špinata, rukole, kelja, cikorije … Svoje zelje redovito vrtite i uvrstite u prehranu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.