5 zdravih napitaka za zdravlje

Tekućine za detoksikaciju mogu vam smanje trbuh, ubrzaju metabolizam i očiste kožu. Plus, imat ćete više energije. Donosimo vam 5 ključnih stvari zbog kojih ćete htjeti pomoću ovih pića izvučete maksimum iz svog organizma.

Crveni sokovi

“Obrađeni sokovi su često prepuni šećera, koji je izvor praznih kalorija koje mogu pridonijeti oštećenju stanica”, kaže Mej Tom, nutricionista iz Kalifornije.

Međutim, sok od nara je prepunantioksidansima, uključujući elagičnu kiselinu, za koju Tom kaže da pomaže jetri u detoksikaciji. I za sok od cikle, koji je odavno poznat u kineskoj medicini kao odličan prirodan preparat za čišćenje krvi, je nedavno utvrđeno da povećava atletsku izdržljivost. Koristite ih umjereno (primjerice kao sastojak u svježe ceđenom soku).

Zeleni čaj

Prepun je antioksidansima pod imenom katehini, za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti naslage sa trbuha i smanjiti rizik za melanom.

Povrće u tekućem obliku

Ako želite napunite vaše tijelo vitaminima i antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale zbog kojih starimo, cijeđeni sokovi su idelni način za to.

“Mali broj ljudi može pojesti 2 kilograma zelenja tijekom jednog obroka”, kaže Erik Helms, autor knjige The Juice Generation.

“Ali cijeđenjem se uklanjaju sva vlakna, tako da se hranjive tvari brže apsorbiraju u krvotok“, dodaje Helms.

Cijeđenjem sirovog povrća (prvenstveno organskog, kako bi se izbjegli pesticidi) čuva se više hranjivih tvari nego što je to slučaj s njihovim kuhanjem. Kelj, špinat i ostali zeleniš imaju malu dozu šećera, a bogati su polifenolima i karotenoidima, antioksidansima koji dokazano pomažu u zaštiti od štetnog utjecaja sunca.

Voda

Osim što ima 0 kalorija, postoji još jedan razlog zašto je voda nevjerojatna: istraživanja su pokazala da mi često pomiješamo žeđ i glad, a pijenje jedne ili dvije čaše prije obroka pomaže da jedemo manje što vodi do vitkijeg struka. Popijte je odmah ujutro kako biste potaknuli metabolizam da bolje radi.

“Noću ne pijemo ništa satima, tako da se budimo blago dehidrirani”, smatra Tom.

To može usporiti naš metabolizam. Voda također pomaže da se izbace toksini iz organizma. A što više otrova eliminiramo na ovaj način, manje će proći kroz kožu (inače, toksini na taj način mogu pridonijeti starenju).

Fermentirana pića

Otrovi su vodeći uzrok upala u našem tijelu, a kada se pojave u probavnom traktu, mogu dovesti do nadutosti i, samim tim, šireg struka.

Probiotici, vrsta dobrih bakterija u jogurtu, mogu ublažiti ove nevolje i da ispumpaju zrak. Nabavite kefir, koji je na bazi mlijeka, i čaj kombuhu. Povrh svega, oni mogu vam pomoći poboljšati imunitet.
Izvor:Stil

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.