6 načina koji će vam pomoći da usporite starenje

Autor Datum 04/07/2018

Da li se sjećate kako ste pojurili kupiti farbu kada ste ugledali prvu sijedu dlaku u kosi, ili vam je od trenutka kada ste vidjeli opuštenu kožu na vratu marama postala najbolji drug? Trošite brdo novca samo da biste izgledali što mlađe, a borbu s godinama nikako ne možete dobiti.

Međutim, postoje cake za mladolik izgled koje ne koštaju puno, a daju puno. U nastavku slijedi šest takvih.

1. Pijte više čaja

Ljudi na Dalekom Istoku su još od davnina počeli konzumirati zeleni čaj zbog svih njegovih blagodati po organizam. Danas se diljem svijeta, poslije vode, čaj pije najviše od svih napitaka. I to ne bez razloga. Zeleni čaj je prepunantioksidansima pod imenom katehini, za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti naslage sa trbuha. Ovaj čaj ublažava stres, suzbija upale i ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i koristi se kod infekcija i prehlada. U Kini je u uporabi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”, piše Huffington Post.

2. Spremajte hranu s maslinovim uljem

Istraživanja su pokazala da snažni antioksidansi koje sadrži maslinovo ulje smanjuju rizik od moždanog udara, infarkta i drugih bolesti povezanih dsa starenjem. Jedna studija iz 2013. godine pokazala je da mediteranska ishranabogata maslinovim uljem smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za čak 30 posto. Ali čak i zdravije masti poput maslinovog ulja mogu imati puno kalorija, pa ga svakako koristiti u umjerenim količinama.

3. Vježbajte – na pravi način!

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da je vježbanje jedan od najboljih načina zasprečavanje gubitka pokretljivosti koje često prati starost. Studija koju je proveo Univerzitet u Ontariju došla je do saznanja da vježbe ne samo da održavaju kožu mladom, već mogu i da je pomlađuje i to za 40 godina. To vrijedi i za osobe koje počnu sa fizičkim aktivnostima iu kasnijem dobu. Svakodnevno hodanje, odnosno šetnja, pravi je izbor!

4. Vodite ljubav – što više!

Više seksa vam ne treba puno uvjeravanja, zar ne? Nije na odmet napomenuti studiju doktora Davida Viksa, britanskog psihologa, koja je došla do sjajnih rezultata – osobe starosti između 40 i 50 godina koji imaju seks za 50 posto više od ostalih ispitanika, izgledaju pet do sedam godina mlađe. Seks ne samo da održava vašu kožu elastičnijom imlađom, već može produžiti i vaš životni vijek.

5. Kupujte kvalitetnije grudnjake

Noću svakako treba skinuti grudnjak prije spavanja, ali ono što je osim toga jako bitno jeste udobnost grudnjaka koji nostite preko dana. Uz odgovarajući grudnjak, opuštenim grudima priuštit pravi komfor. Iako se opuštanje grudi koje dolazi s godinama nikako ne može spriječiti, stručnjaci ističu da dobar grudnjak može odgoditi taj proces, otkloni bol u leđima i omogući pravilno držanje.

6. Usporite i mislite pozitivno

Duhovni lider Deepak Chopra rekao je da moć misli može usporiti starost. On savjetuje da usporite. “Promijenite svoj odnos prema vremenu. Jer ako ste stalno u žurbi, onda će se i vaš biološki sat ubrzati. Ljudima koji se stalno žale da im ponestaje vremena, krvni tlak skače i puls se ubrzava”, rekao je Chopra.
Izvor:still

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.