6 stvari kojih trebate jesti za zdravlje

Hrana nije samo gorivo koja zaustavlja glad. Ona se sastoji od stvari važnih za održavanje optimalnog zdravlja i vrhunskih rezultata kod sportaša. Postoji šest vrsta tih stvari.

1. Ugljikohidrati – su izvor kalorija iz šećera koji hrane mišiće i mozak. Oni su glavni energetski izvor za jak trening.

2. Masti – su izvor energije koja se oslobađa najviše tijekom aktivnosti niskog intenziteta i dugotrajnim aktivnostima.

3. Proteini – važni za obnovu i izgradnju mišića, crvenih krvnih zrnaca, kose i drugih tkiva i za sintezu hormona. Oni se u probavnom sustavu razgrađuju na aminokiseline koje se zatim ponovo sintetiziraju u proteine ​​mišića i drugih tkiva. Proteini su izvor kalorija i mogu poslužiti stvaranju energije ako tijelo nema dovoljno ugljikohidrata.

4. Vitamini – su metabolički katalizatori koji reguliraju kemijske reakcije unutar tijela. Tu spadaju vitamin A, vitamini B-kompleksa i vitamini C, D, E, i K. Većina vitamina su kemijski spojevi koje tijelo ne proizvodi pa se moraju uzeti putem hrane. Oni nisu izvor energije.

5. Minerali – su elementi koji se dobivaju iz hrane i koji na različite načine pomažu izgradnji tjelesnih struktura i regulaciji tjelesnih procesa. Ostali važni minerali su magnezij, fosfor, natrij, kalij, krom i cink. Također nisu izvor energije.

6. Voda – je važna supstanca koja čini 60-70 posto tjelesne težine. Ona stabilizira tjelesnu temperaturu, prenosi hranjive tvari i otpadne produkte iz zrnaca. Nema energetsku vrijednost.
Izvor:index.hr