6 vrsta povrća koji su odlična hrana

Postoji mnogo namirnica koje su poznate kao odliačan izvor proteina i koje šarže visok stupanj hranjivosti. One sadrže aminokiseline i potrebno je da ih pravilno koristiti kako biste dobili sve hranjive vrijednosti iz njih.

Grašak

Pola šalice graška sadrži tri i po grama proteina. Da biste napravili idealno balansiran obrok, spremite grašak sa gljivama i paradajz sosom.

Špinat

Svi znamo da je odličan izvor željeza, ali pola šalice špinata sadrži čak tri grama proteina. Iskoristite prve proljetne dane koje na tržnicama nude obilje ovog zelenja. Spremite ukusni tart koji će pored špinata sadržavati i sremuš.

Pečeni krompir

Za ovu namirnicu ste sigurno znali da sadrži proteine​​. On je najzdraviji kada ga spremite pod korom, u pećnici. Ali isprobajte još neke recepte i spremite krompir pire sa Paškanat i češnjakom.

Brokula

Ova namirnica je bogata vlaknima, ali i proteinima i to dva grama po porciji. Ukoliko se spremate za proljetnu dijetu savjetujemo vam ovu oprobanu, od brokule.

Prokulica

Iako nije omiljena u prehrani ova namirnica sadrži dva grama proteina, vitamin K i kalij. Pomaže u borbi protiv tvari koje uzrokuju rak. Spada u vrlo zdravu namirnicu, a od njega možete pravite i salate i juhe.

Kukuruz

Ko ne voli pečeni kukuruz, kuhani kukuruz ili kukuruz šećerac kao prilog mesu? Pored toga što je vrlo ukusna namirnica, kukuruz je i bogat proteinima.Spremite sebi kukuruznu čorbu i osvježite svoju trpezu.