6 zdravih namirnica za prevenciju raka dojke

Neke rizike od razvoja tumora na dojci poput godine, spol i nasljeđe ne možemo kontrolirati. Međutim, jedna od najdjelotvornijih taktika kojom možemo utjecati na tu zloćudnu bolest jeste i najjednostavnija – održavanje zdrave tjelesne težine i unos zdravih namirnica. Evo popisa šest namirnica koje su dobre u prevenciji ove teške bolesti.
nar

1. Brokula

Ova izuzenta namirnica ne samo što ima važnu ulogu u prevenciji, već je jako djelotvorna i u sprečavanju širenja bolesti ukoliko se osoba već razboljela. Uz brokula dobro je jesti još i cvjetača, kupus i prokulice. Ukoliko želite se pozitivno odrazi na vaš organizam, konzumirajte ovo povrće barem jednom dnevno.

2. Crni i bijeli luk

Odlični u borbi proviv masnoća, ali i preventivno sprečavaju razvoj malignih stanica. Češnjak je stoljećima korišten u različitim kulturama kao najdjelotvorniji prirodni lijek za najrazličitije bolesti. Znanstveno je dokazano da adenozin iz češnjaka sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, dok organske komponente koje sadrže sumpor, smanjuju kolesterol i preventivno sprječavaju razvoj raka. Slično bijelom i crni luk je vrlo djelotvoran u borbi protiv mnogi oboljenja, pa i onih najtežih. Sadrži i veliku količinu provitamina A, vitamin C i vitamine grupe B, te minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo.

3. Jabuke

Odličan izvor antioksidansa, vitamina i vlakana. Prilikom konzumiranja je bitno da ne gulite kožu jer se upravo u njoj nalaze sve te dobre tvari potrebne organizmu da se odupre i stvore zaštitu.

4. Nar

Nar je proglašen superhranom zato što je bogat antioksidansima, ali ova voćka ima još korisnih svojstava. Odličan je u prevenciji raka dojke i prostate. Bogat je vitaminima, pa je preporuka da se u što većim količinama konzumira.

5. Orasi

Bogati omega -3 masnim kiselinama za koje je otkriveno da selektivno djeluju na maligne stanice, orasi sprečavaju i daljnji rast tumora u organizmu. Bilo ga koristiti kao dodatak slanim jelima ili da ih jedete u vidu grickalice, orasi svakako treba biti nešto što ćete svaki dan unositi u organizam.

6. Riba i riblje ulje

Omega -3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi, što uključuje sardine, losos i skuše, uništavaju maligne stanica. Zbog toga je vrijeme da uvrstite ribu u meni, odnosno da se potrudite da riba bude barem dva puta tjedno na vašem jelovniku.
Izvor:Super Žena