6 zdravstvenih prednosti kikirikija

Odlično se uklapa u poslastice, savršen je uz omiljeni film i nezaobilazan je uz sportska dešavanja, ali kikiriki je i više od toga. Pogledajte koja su i ljekovita svojstva ove ukusne namirnice.
kikiriki zdravlje

Snižava kolesterol

Iako spada u namirnice sa viskoim sadržajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo može djelovati preventivno na srčana oboljenja i sniziti kolesterol i trigliceride, i to bez povećanja tjelesne težine.

Regulira razinu šećera u krvi

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da maslac od kikirikija ili kikiriki može održati stabilnu razinu šećera u krvi tijekom dana, ako ste ove namirnice uzeli za doručak. Ovaj pozitivan učinak neće izostati ni ako kasnije tijekom dana pojedete ručak bogat ugljikohidratima.

Smanjuje apetit

Spomenuto istraživanje je pokazalo da kikiriki također i smanjuje apetit, ali i utječe na povećano lučenje hormona PYY koji izaziva osjećaj sitosti.

Sadrži “dobre” masti

Pored toga što pozitivno utječe na gubitak suvišnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim “dobrim” mastima, koje pozitivno utječu na zdravlje srca, ali i cjelokupno zdravlje.

Povećava koncentraciju i sposobnost pamćenja

Kikiriki sadrži dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih ljekovitih svojstava, poznat i po tome što pomaže normalno funkcioniranje mozga i povećava sposobnost pamćenja, odnosno memorije.

Sadrže ljekovite nutritijente

U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranjivih sastojaka, koji djeluju pozitivno na vaš imunitet i opće zdravlje. Kikiriki sadrži jedinstvene bioaktivne sastojke koji djeluju kao antioksidansi i djeluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijem, cinkom, željezom, kalcijem, manganom …
Izvor:stvarukusa.rs