7 čuda majke prirode koje vrijedi vidjeti

Autor Datum 30/08/2018

Majka priroda nas uzastopce šokira svojim misterioznim i čudesnim kreacijama. Iako bi naizgled rekli da su neka od njih djela suvremenog i talentiranog umjetnika ili arhitekata – mjesta koja vam donosimo u sljedećoj priči proizvod su prirodnih pojava.

Vrata pakla, Turkmenistan

Vrata pakla, Turkmenistan

1. Uluru, Australia

Uluru je smješten na sjeveru Australije i ime mu je nadjenulo lokalno stanovništvo zvano Pitjantjatjarci i Yankunytjatjarci. Oni vjeruju da ga je stvorio Duh kornjače i da svako uzimanje komadića ove ogromne stijene ili kamenčića oko nje, donosi nesreću. Međutim, znanstvenici imaju svoje teorije od kojih niti jedna još nije sa sigurnošću potvrđena.

Ovaj ogroman kameni izdanak nastao je od crvenog pješčenjaka koji se nakuplja u ovom području star je nekoliko milijuna godina, no i dalje se ne zna kako se formirao. Znanstvenici samo mogu uvjerljivo tvrditi da uzimanje komadića Ulurua ne donosi nesreću.

2. Killer Lake, Cameroon

Iako izgleda predivno i svakako ga vrijedi posjetiti, ovo jezero ne nosi uzalud takvo ime. Smješteno je na sjevero-zapadnom dijelu Camerona i svatko tko će se naći u prolazu mora biti svjesan da je ovo mjesto opasno.

Iako se inače zove jezero Nyos, lokalci ga zovu ‘Jezero ubojica’ zbog nesretnog događaja koji se tamo zbio 1986. Ogroman balon ugljičnog dioksida pomiješanog sa sumporom i hidrogenom izašao je na površinu jezera šireći se 23 kilometara od izvora. Za dva sata umrlo je 1700 ljudi, a 3500 životinja je uginulo. Ostatak zatečenih na tom mjestu zahvaćeni su bolestima dišnih puteva i ostalim oboljenjima.

3. Bijela Pustinja, Egipat

Bijela pustinja u Sahari nalazila se ispod mora u vrijeme antičkih vremena, no danas ta presušena područja otkrivaju zanimljive ‘skulpture’ od vapnenca koje su se formirale tisućama godina.
Nalaze se blizu Crne pustinje i Kristalne planine što ih čini još većom atrakcijom za svekolike turiste. Zbog njihove popularnosti i velike posjećenosti, Bijela pustinja zaštićena je i proglašena nacionalnim rezervatom.

4. Orlov vrat, Tasmanija

Smješten na južnom dijelu Tasmanije ovaj izduženi dio tla povezuje kopno s otokom Peninsula. Potpuno prirodna kamena formacija rezultat je erozije stijena, a nije postala svjetski poznata po svojoj zanimljivosti ili ljepoti, već po zatvorskim legendama.

Davno prije, mnogo je britanskih zatvorenika bježalo po toj tankoj 200 metara dugačkoj liniji do kopna u nadi za slobodom. Kako bi zaustavili bjegunce lokalni zapovjednik vojske je na početku tjesnaca pregrupirao devet oštrih pasa. Tu ‘borbenu liniju’ nakon je prešlo samo tri osuđenika.

5. Pamukkale, Turkey

Ove nestvarne vodene terase koje izgledaju kao lokacija za neki SF film zapravo su proizvod prirodnih procesa. S obzirom da se u našem jeziku do danas održalo dosta turcizama, nismo se iznenadili time da Pamukkale na turskom znači ‘dvorac od pamuka’. I zaista, ovo mjesto i izgleda pamučno, te svojom neobičnošću i ljepotom oduzima dah.

Bijele terase nastale su uslijed potresa, zbog kojeg se vruća voda puna kalcija popela na površinu. Puno slojeva vapnenačkog materijala naslagale su se tisućama godina i stvorile čudesne terase. Ovo čudo prirode nalazi se pored malenog grada Heirapolis koji u prijevodu znači ‘Sveti grad’.

6. Vrata pakla, Turkmenistan

Vrata koja vode ravno u pakao nalaze se u Turkmenistanu! Neki bi sa sigurnošću to rekli gledajući u ovu fotografiju. U srcu središnje Azije duboko u pustinji Kara-Kum ova je plamteća rupa nastala uz ljudsku pomoć. Godine 1971. sovjetski stručnjaci naredili su bušenje špilje prepune prirodnim plinom. No prilikom bušenja gornji dio špilje je propao ostavivši za sobom rupu u promjeru veliku oko 60 do 70 metara.

Nakon toga plin nastavio uzdizati i iz sve dubljih izvora, te se širiti zrakom. Svjesni mogućnosti trovanja, vlada je plinove odlučila zapaliti. ‘Đavolja rupa‘ od tada pa sve do danas nije prestala gorjeti. Zbog spektakularnog pogleda posebice u predvečer ili noću, postala je turistička atrakcija. No treba biti oprezan jer pored goruće rupe možete se zadržati najviše 5 minuta jer bi vam u protivnom plinovi naškodili.

7. Oko Afrike, Mauritanija

Posjetitelji na ‘licu mjesta’ ne mogu previše vidjeti, no iz zraka opaj prizor zaustavlja dah. Ove čudne hridi formirane u obliku ljudskog oka nalaze se u Mauritaniji. Prvi puta je snimljena iz zraka kada je NASA-in astronaut Andre Kuipers ostao hipnotiziran ovom ‘Richat strukturom’ u Mauritaniji 7. ožujka, 2012., dok je iznad nje na visini od oko 386 kilometara satjala njegova svemirska postaja.

O podrijetlu ove misteriozne geološke strukture promjera 48 kilometara postoji čak nekoliko teorija. Isprva se mislilo da je proizvod udara meteorita, a sada znanstvenici vjeruju da je nastao geološkim uzdignućem i erozijom. Uzrok kružne forme još je uvijek misteriozan.
Izvor:ljepota/she.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.