7 čudesni namirnica za duži život

Vrlo je jednostavna, a riječ je o 7 namirnica koje je potrebno uvrstiti u svakodnevnu prehranu i tako produžiti životni vijek za prosječno 4,8 godina ako je riječ o ženama, odnosno 6,6 godina ako je riječ o muškarcima.
tamna cokolada

Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti

Proučivši studije koje su se bavile terapeutskom moći određene hrane, autorski dvojac je prenio znanost u kuhinji i napisao knjigu “The Bonus Years Diet: 7 Miracle Foods That Can Add Years to Your Life”. Osnovna ideja dijete je redovit unos, prema autorima, čudotvornih, nutritivno vrijednih namirnica, koje vam neće samo produžiti životni vijek već će vam i pomoći u smanjenju bolesti srca i upalnih stanja. Autori ističu da odabrane namirnice smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 75 posto, naravno ako se konzumiraju u predloženim količinama.

7 čudotvornih namirnica:

-Crno Vino koje valja svakodnevno konzumirati u količini od 0,3 do 1,5 dcl

-tamna čokolada koju dnevno možete pojesti u količini od 30 do 60 g

-Orašasti plodovi se svakodnevno moraju naći na jelovniku u količini od 60 g

-Jedan Režanj češnjaka mora postati vaša svakodnevica

-Riba je potrebno konzumirati 3 puta tjedno u količini od 90 do 150 g

-voće i povrće dnevno treba unijeti u količini od 4 šalice sirove namirnice

Kao dodatak čudotvornim namirnicama, u prehranu možete uvrstiti cjelovite žitarice, mahunarke, kvalitetno maslinovo ulje, soju, zeleni čaj jer će sve ove namirnice zahvaljujući bogatstvu vrijednih tvari poboljšati rad vašeg tijela. Tjelovježba je važan dio dijete i autori preporučuju intenzivniju aktivnost od barem 30 minuta 5 puta tjedno. Što je aktivnost intenzivnija, to će i životni vijek biti dulji.

Prednosti dijete

Dijeta potiče unos namirnica kojima su brojna istraživanja pripisala pozitivan učinak na zdravlje, i to posebno na zdravlje srca i krvnih žila. Također, dijeta određenim dijelom prati aktualne nutricionističke preporuke. Nema odricanja ni brojanja kalorija što za mnoge osobe djeluje stimulativno. Također, dijeta je ukusna i lako ju je pratiti. Fizička aktivnost je sastavni dio dijete čime se postižu bolji rezultati.

Nedostaci dijete

Gubitak suvišnih kilograma je stavljen u drugi plan i, s obzirom na individualne potrebe svakog pojedinca, pitanje je da li uistinu dovodi do mršavljenja. Nakon nekog vremena može postati zahtjevno svaki dan unositi čudotvorne namirnice čime dijeta uskoro postaje monotona.

Određene namirnice poput mesa peradi ili mliječnih proizvoda su nepravedno zapostavljeni što nosi sa sobom rizik od nutritivnih deficita.

Napomena: Knjiga The Bonus Years Diet donosi brojne recepte, au obzir su uzete i osobe koje boluju od dijabetesa ili pate od intolerancije na gluten.

Primjer jelovnika

Doručak: Zobena kaša s bademima, orasima i bobičastim voćem

Međuobrok: Voće po želji

Ručak: Salata od zelenog povrća, rajčice

Međuobrok: Tamna čokolada

Večera: Tuna s grilla, blitva začinjena maslinovim uljem i češnjakom, crno vino
Izvor:zdravakrava