7 najzdravijih namirnica za jesen

Jesen nam nudi mnogo zdravih i ukusnih plodova, a za vas smo izdvojili one koje bi trebalo obavezno uvrstiti u svoj jelovnik.
7-najzdravijih-namirnica-za-jesen

Jabuke

Sočne jabuke su bogate antioksidansima koji jačaju imunitet i smanjuju rizik od nastanka raka. Također, jabuke sadrže i pektin, koji djeluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Bundeva

Ovo povrće sadrži vitamin A, koji izuzetno povoljno djeluje na vid. Bundeva obiluje i fitosterolima, koji mogu sniziti razinu lošeg kolesterola i beta-karotenom, koji je odličan borac protiv slobodnih radikala.

Prokulice

Ovi zeleni kupuščići su odličan izvor željeza i vitamina K. Odaberite svoj omiljeni način pripreme i uživajte u povrću koje sadrži i dosta vitamina C.

Smokve

Ukusni plodovi smokve su odličan izbor za užinu. Imaju dosta vlakana, koji mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola, zatim reguliraju razinu šećera u krvi, sprečavaju konstipaciju i drže vas dugo sitima. Smokve također sadrže i kalij, koji regulira razinu šećera u krvi.

Karfiol

Ne dopustite da vas bijela boja zavara – ovo povrće je hranjivo isto koliko i zeleno lisnato povrće. Karfiol je bogat vitaminima C i K, koji mogu spriječiti pojavu upala, ali i vlaknima i folnom kiselinom.

Cvekla

Ukusna i vrlo ljekovita, cvekla je idealno povrće ukoliko želite ojačate svoj imunitet. Ovo povrće sadrži fitonutritijente betalen koji imaju antioksidativna i antiupalna svojstva. cvekla je odličan izvor folne kiseline, kalija i mangana, koji pomažu apsorpciju kalcija i sprječavaju zdrušavanje krvi.
Izvor:stvarukusa