7 savjeta da vaš dnevni boravak bude uredan

Velika spremanja vikendom nisu nikome zabavna, a na kraju tjedna čini se kao da prošle subote ništa niste ni očistili. Da bi se bolje održavao uredan dom, valja uvesti i male, svakodnevne trikove.
dnevni boravak

Poklanjajte višak namještaja

Ako ne budete u stanju da poklonite stari komad namještaja čim kupite neki novi, i vaša dnevna soba će uskoro izgledati kao kuća iz epizode “Skupljači stvari”. Ključni elementi udobne dnevne sobe su: udobna sofa, udobna fotelja i dva stolića – manji koji će stajati uz sofu, sa strane i veći, klasičan klub-sto ispred nje. Uz to je neophodna još jedna solidna polica za knjige, a sve druge elemente dobro razmotrite i – u slučaju da nemate dnevnu sobu s površinom od nekoliko desetaka kvadrata – poklonite nekome.

Rasklonite sve sa stolića

Ili skoro sve! Zapamtite da je pravilo da oko 70 posto površine stola treba biti prazno. Ili, čak 0,75 posto! Sve sitnice koje bi zauzele dio tog prostora treba naći svoje mjesto u ladicama ili na polici.

Povežite sitnice u cjelinu

Nitko ne kaže da morate odreći dragih sitnica, malih vaza koje ste dobili za prošli 8. ožujak dragocjenih feng šui žabica i mirišljavih svijeća. Važno je da možete lako sklanjate i vraćate pri sređivanju i čišćenju, pa je zato odlična ideja da ih spojite u cjelinu, stavite na – recimo – jedan veliki pladanj i tako pomičete kad god je potrebno.

Muke sa daljinskim upravljačem

Jedan je za televizor, drugi za satelitsku antenu, a uz sve to dolazi i onaj za klimu, pa DVD … Stavite ih sve u jednu otmjenu, elegantnu kutiju koja će izgledati kao najljepši ukras, a daljinske upravljače dodatno zaštititi od prašine.

Pravilo broja 3

Uvedite pravilo da na polici ne smije stajati više od tri predmeta koji nisu knjige. Ma koliko da to zvuči bizarno, svi koji provedu sate brišući prašinu sa bodljikavih koralja, kitnjastih svijećnjaka i bezbrojnih tornjeva od kompakt-diskova znaju kakva je to robija. Dakle, na polici za knjige trebaju biti knjige, a ako držite još neke sitnice, ne smije ih biti više od tri. A, da, još jedno pravilo: potrudite se da te sitnice budu slične boje. To će ublažiti dojam nereda.

Budite urednik fotografije

Ako volite držati fotografije svojih članova obitelji, rođaka i prijatelja izložene, nemojte dozvoliti da se police ili stolići u kutovima prostorije pretvore u albume koji stalno izgledaju kao da čekaju koričenje. Dakle, ili fotografija treba biti uokviren i sigurna ili je odložite u album, u ladicu. Također, potrudite se da fotografije budu grupirane i naglasite to ramovima u istoj boji i sličnom stilu.

Kutija za igračke nije rješenje

Naime, potrebno vam je više kutija. Svi smo bar jednom bili svjedoci potrage za onim omiljenim kamiončićem zbog kojeg se izvrne stotinjak drugih automobila, lopti, zvečki … Zato je bolje odabrati najmanje tri ili četiri kutije (neka budu jednake, naravno) u kojima će i samo dijete moći lako skuplja igračke i vraća ih na mjesto. To, naravno, ne znači da će mališan moći i da ih sortira po tim kutijama, ali će se dešavati da zapamti gdje je taj važni kamiončić … i to i češće nego što vi mislite.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.