7 važnih stvari o menstruaciji

Autor Datum 16/07/2018

Na zdrav menstrualni ciklus utječu mnogi faktori, Od stresa, spavanja, načina života, pa sve do količine masnog tkiva u tijelu. Redovitim ciklusom se smatra onaj u kojem do mjesečnice dolazi na svakih 21 do 35 dana, u trajanju od jednog tjedna. Smatra se da žena tijekom života u prosjeku oko 2.000 dana provede u ovom stanju, što je jednako brojki od 400 ciklusa, odnosno od šest do sedam godina života.

Svaka mjesečnica praćena je određenim simptomima, a što više znati o menstruaciji, to ćete bolje razumjeti cijeli ciklus, a ujedno i svoje tijelo. Ovih sedam stvari koje se tiču menstruacije morate znati.

Jakost menstruacije

Žene, posebno one u mlađim godinama, ponekad misle da su jača krvarenja u redu. Obično je menstruacija u prvim danima obilnija, ali ako nije dovoljno mijenjati uloške svaka dva sata, moguće je da imate neki zdrastveni problem. Isto pravilo vrijedi i ako vam menstruacija traje dulje od sedam dana. Ne radi li se o problemima poput mioma koji često uzrokuju jača krvarenja, prirodni tijek možete kontrolirati hormonima u dogovoru s liječnikom kako bi vam život bio lakši. Poenta je da svakako odete kod liječnika ukoliko vam se učini da je menstruacija prejaka.

Preduhitrite bolove

Ginekolog Luis McGuire savjetuje preduhitriti bolove i grčeve za vrijeme menstruacije tako što ćete tabletu uzeti prije nego što krvarenje uopće krene. To možete ako imate redovite cikluse i znati kada će menstruacija da počne, a puno žena prije početka trpi glavobolje i mučnine pa već znaju kada treba uzeti nešto protiv boli. Uz analgetike, također vam može pomoći dovoljno sna, vježbanje i zdravija prehrana.

Menstruacija vas ne smije ometati u svakodnevnom životu

Ginekolog Mari Roser iz medicinskog centra “Montefiore” u Bronxu kaže da 90 posto žena ima neke od nepovoljnih simptoma koji prate menstruaciju, a do 20 posto njih zbog toga ne može normalno funkcionirati. Bez obzira na to radi li se o jakim krvarenjima, umoru ilibolovima, posjetite liječnika vidjeti što se može učiniti.

Seks za vrijeme menstruacije i trudnoća
Iako su male šanse za to , postoji mogućnost da ostanete trudni ako imate seks za vrijeme menstruacije . Kako piše Health.com , neke žene imaju duže menstruacije koje se na kraju poklapaju s početkom plodnih dana . To se obično događa u kraćim ciklusima od , na primjer 24 dana , a kako spermiji mogu preživjeti od tri do pet dana , moguće je da dođe do trudnoće .

Svaki ciklus je jedinstven

Kad je riječ o kompletnom menstrualnom ciklusu , svaka žena ima malo drugačiji tijek . Ono što je sasvim isto jeste period krvarenja na početku ciklusa , zatim nekoliko dana nema iscjetka , ali onda kreće vrijeme ovulacije . Neke žene imaju jače iscjetka , neke slabije , a da je ovulacija gotova , prepoznaje se po gustoći sluzi . Nekoliko dana prije ovulacije sluz postaje prozirna , vodenasta i žućkasta . Na dan ovulacije postaje gušća , vlažna i rastezljiva , poput bjelanca , te možete imati osjećaj vlažnosti u vagini . Dan nakon ovulacije imate manje sluzi , koja postaje gušća i ljepljiva .

Trajanje menstruacije

Tu vam međutim mogu pomoći online kalkulatori koji će, ako znate prosječan broj dana ciklusa, izračunati datum iduće menstruacije, čak i za nekoliko mjeseci unaprijed. Većina žena ne dobije mjesečnice na isti dan svakog mjeseca. Čak i da vam ciklus uvijek traje isti broj dana, menstruaciju nećete dobiti uvijek na isti dan jer neki mjeseci imaju 30, a neki 31 dan pa se sve pomiče. Također, nije neobično da nekoliko puta godišnje imate drugačiji ciklus s manje ili više dana. Uzrok može biti više razloga, od bolesti, stresa, viška ili manjka kilogramai, naravno, trudnoće.

Higijena

Menstruacija je sasvim prirodna stvar i ne treba je se stidjeti. Žene često pretjeruju s higijenom, ali to ne znači da rade dobro svome zdravlju. Dovoljno je koristiti sapun koji ima pH sličan tijelu, a treba izbaciti sva agresivna sredstva poput gelova za tuširanje i raznih kozmetičkih potrepština poput vlažnih maramica. Svi takvi proizvodi mogu izazvati iritaciju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.