7 zdravih navika koje će vas zaštititi od raka dojke

Kada je riječ o mlađim ženama i raku dojke, postoje i dobre i loše vijesti. Dobre vijesti su da su šanse za rak dojke kod mlađih žena niže u odnosu na žene u poznijim godinama, ali loše zu zaista loše: ukoliko ipak doživite tu nesreću, bolest je mnogo agresivnija – kaže onkolog Debra mangina.
7-zdravih-navika-koje-ce-vas-zastiti-od-raka-dojke
Ali, nije sve tako crno – određene životne navike mogu vas zaštititi od ove opake bolesti! Uvedite ove male navike u vašu dnevnu rutinu i očuvajte zdravlje vaših grudi!

Tjelesna težina

Pretilost povećava rizik od razvoja malignog oboljenja grudi, asmanjuje šanse da preživite ovu tešku bolest. Vodite računa o kilogramima i održavajte ih na normalnoj brojki.

Vježbanje

Redovito vežabnje je odlična prevencija protiv raka dojke, jer jača imunološki sustav, smanjuje pretilost i snižava razinu estrogena i inzulina. Fizička aktivnost u trajanju od 45 minuta 5 puta tjedno je sasvim dovoljno.

Manje alkohola

Studije su dokazale da dva alkoholna pića dnevno povećavaju rizik od raka dojke za čak 21 posto! Zamijenite vino svježim grejpfrutom, jer spoj polifenola pod nazivom resveratrol koji se nalazi u kožici ove voćke smanjuje razinu estrogena, što vas izbacuje iz rizične skupine za ovu bolest.

Povrće

Prehrana koja uključuje malo masti dosta smanjuje rizik od raka dojka, ali kako biste ga dodatno smanjili, jedite povrće poput brokule i kelja. Oni sadrže solforafane, koji sprječavaju razmnožavanje stanica raka, a najbolje je konzumirati ih svježe.

Nasljedni faktor

U oko 15 posto slučajeva raka dojke, postoji obiteljska povijest bolesti. Ukoliko je vaša majka, tetka, baka ili bilo koja žena koja vam je u bliskom srodstvu imala ovu bolest, vaš rizik je duplo veći.

Redoviti pregledi

Svaka žena bi trebala ići na pregled grudi najmanje jednom u tri godine. Za žene koje su prešle četrdesetu godinu preporuča se mamografija i pregled jednom godišnje, dok žene u čijoj obitelji postoji ili je postojao rak dojke, treba da krenu s pregledima 10 godina prije godine u kojoj je član obitelji obolio.

Genetski test

Kada su mlade žene pogođene rakom dojke, najvjerojatnije je bolest povezana s mutacijom gena – kaže Debra mangina. Predispozicije za mutaciju gena koja stvara rak dojke jeste židovsko podrijetlo iz istočne Europe ili obiteljska povijest kombinacije raka dojke i jajnika.

“Ukoliko imate bilo koji od ovih faktora, trebalo bi da se konzultirate sa stručnjakom i što prije započeti preglede i ispitivanja”.
Izvor:still