8 namirnica koje podižu raspoloženje

Svatko od nas se barem jednom u životu okrenuo slatkišima ili nekoj prženoj hrani kada smo bili po stresom. Međutim, problem je u tome što hrana u kojoj tražimo utjehu nije spas – naprotiv! Ova hrana čini da se osjećate umorno, a krvni tlak može toliko da vam se povisi da poslije toga jako brzo možete doživjeti kolaps.

Pored toga, ona izaziva lošu probavu, nadutost, mučninu, slabe moždane funkcije, a može ostaviti nezadovoljnima i još više gladnima. A to su samo kratkoročne posljedice!

Nažalost, nijedna hrana ne može vam u potpunosti uljepša loš dan, ali postoji mnogo zdravih opcija sa zadivljujućom sastojcima koji podižu raspoloženje. Obogatite prehranu ovim namirnicama kako biste dobili sljedeće blagodeti.

Jagode, naranče i mango

Glavno djelovanje vitamina C je da jača imunitet, ali može i da vam poboljšaraspoloženje. Ovaj moćni antioksidans dokazano smanjuje simptome depresije, tako što pomaže tijelu da zaustavi proizvodnju slobodnih radikala i da se brže oporavi od stresa. Započnite dan zdjelom jagoda, naranči i manga s malo jogurta.

Orasi i sjemenke bundeve

Kako biste bili održali pozitivna osjećanja, prepustite se užini – šaci oraha ili sjemenki bundeve. Oni su bogati omega 3 masnim kiselinama, koje poboljšavaju raspoloženje i osjećaj samopoštovanja. To znači da ćete zahvaljujući orasima i ovi sjemenkama zadovoljiti glad, a ujedno ćete i da odagnate tugu.

Ječam

Ako ste napravili pametan izbor hrane tijekom jutra, vjerojatno ćete za ručak željeti nešto ukusno i obilno. Ali, umjesto da se okrenete nezdravoj hrani, bolji izbor je ječam s paprom, kurkumom, kao i pečeni brokula i šparoge, čime ćete dobiti ukusno jelo.J ečam predstavlja kompleks ugljenih hidrata koji stimulira mozak da oslobodi serotonin, hormon sreće.

Celer

Ručak će vas ostaviti zadovoljnima, ali ukoliko ste došli do kraja radnog dana, strpljenje vašeg trbuha je na niskoj razini. Uzmite malo celera. Zadovoljstvo grickanja oslobodit vas stresa i opustit vaše krvne žile. Istraživanje je pokazalo da celer sadrži kemikaliju koja snižava koncentraciju hormona stresa u krvi, zbog čega je tijelo manje pod stresom. Umočite celer u humus za dodatnu količinu proteina kako biste bili zadovoljni do večere.

Govedina s čilijem

Cijelog dana ste izbjegavali loše raspoloženjesnagom hrane, a sada je vrijeme da završite dan ukusnom večerom, bogatom povrćem, govedinom i čilijem. Dodajte leću ilipasulj i koji god začin volite. Jedna studija je pokazala da konzumiranje organskog mesa povećava razinu omega 3 masnih kiselina u krvi, a smanjuje razinu omega 6 masnih kiselina. Obje ove promjene povezane su s manjim rizikom od depresije. A grah i leća su puni folne kiseline, koje dokazano smanjuju anksioznost. Ako želite, dodajte papriku, bogatu vitaminom C, za još malo pozitivnih osjećaja.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.