8 zdravstvenih prednosti piva

Osvježavajuće hladno pivo je idealan način da se opustite nakon napornog dana. A jeste li znali da pivo ima mnogo ljekovitih sastojaka? Naravno, da biste iskoristili maksimalno prednosti piva, treba imati mjeru i piti ga u ograničenim količinama. Pretjerano konzumiranje piva može izazvati probleme sa srcem i jetrom. Umjereno konzumiranje piva podrazumijeva oko 350 mililitra dnevno za žene, i dvostruko više za muškarce.

Ovaj napitak ne sadrži masnoće, kolesterol, ali je bogat hranjivim tvarima poput vlakana, magnezija, selena, kalija, fosfora, kroma i vitamina B kompleksa. Nekoliko znanstvenih istraživanja je pokazalo da je pivo dobro za opće zdravlje i djeluje preventivno na mnoge bolesti.

Evo zbog čega je pivo dobro za vaše zdravlje

1. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Znanstvenici s sveučilišta Harokopio iz Atene su otkrili da umjereno konzumiranje piva smanjuje rizik od srčanih oboljenja. To je prvenstveno zbog toga što vlakna iz piva pomažu snižavanje razine lošeg kolesterola. Pivo također povećava razinu dobrog kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih problema. U pivu se nalaze i polifenoli, antioksidansi koji pozitivno utječu na zdravlje srca.

2. Djeluje preventivno na formiranje bubrežnih kamenaca

Pivo je poznato i po tome da utječe pozitivno na zdravlje bubrega. Studija koja je provedena u Finskoj je pokazala da umjerena dnevna konzumacija piva može smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca za 40 posto. visok postotak vode u pivu pomaže rad bubrega, a toksini se bolje izbacuju iz organizma. Također, pivo smanjuje mogućnost dehidracije, koja jedan od glavnih uzročnika nastanka bubrežnih kamenaca. Tvari koje se nalaze u hmelju usporavaju ispuštanje kalcija iz kostiju, čime se smanjuje rizik kgomilanja kalcija i nastak kamena u bubregu.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Nekoliko američkih studija je pokazalo da su osobe koje umjereno konzumiraju alkohol manje izložene riziku od moždanog udara, i to za 50 posto, u usporedbi s osobama koje ne piju pivo. Pivo smanjuje mogućnost nastanka trombova, a arterije čini elastičnijim i manje sklonim zakrčenje, tvrde znanstvenici s Harvarda.

4. Jača kosti

Pivo sadrži silicij, koji je izeuzetno povoljana za zdravlje kostiju. Silicij povećava gustoću kostiju i čini ih jačim. Prema rezultatima studije provedene 2009. godine na sveučilištu Tufts, starije osobe koje su redovito pile umjerene količine piva su imale bolju gustoću kostiju. Međutim, ako se uzima u većim količinama, pivo može oslabitit kosti.

5. Djeluje preventivno na pojavu raka prostate

Umjereno konzumiranje piva može imati i antikancerogena djelovanja. Ovo alkoholno piće sadrži ksantohumol, moćni antioksidans koji ima antikancerogena svojstva. Ova materija djeluje preventivno na pojavu raka prostate, ali i raka dojke.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa

Mnoge studije su pokatzale da umjereno konzumiranje piva mmože spriječiti pojavu bolesti poput dijabetesa. Alkohol koji se nalazi u pivu povećava inzulinsku osjetljivost, čime štiti od pojave dijabetesa. Prema rezultatima studije provedene na Harvardu 2011. godine, pivo može smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za 25 posto.

7. Hidratizira kožu

Nakon fizičke aktivnosti pivo hidratizira organizam bolje od vode. To je uglavnom zbog toga što gaziranost napitka bolje gasi žeđ. Poznato je i da su se Egipćani kupali u pivu, jer ovaj napitak odlično hidiria kožu. Također, pivo može ukloniti toksine s kože i pruži joj sjaj.

8. Uklanja perut

Zbog toga što je bogato vitaminom B i sadrži kvasac, pivo je jedno od najboljih prirodnih sredstava protiv prhuti. Ispirite kosu tri puta tjedno pivom i perut će postati prošlost. Samo vodite računa da dobro operete kosu nakon toga, jer miris piva može duže ostati na kosi. Nakon ovog tretmana će vam kosa biti sjajna i mekana.
Izvor:zenskikutak

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.