Alzheimerova bolest – smanjite rizik od oboljevanja

Simptomi Alzheimerove bolesti, iako rijetko, ali mogu već da se jave iu četrdesetim godinama, a neki od njih su zaboravljanje važnih stvari, nemogućnost orijentiranja u poznatom okruženju, kao i loše upravljanje s novcem, prema riječima Richarda B. Liptona, neurologa uMontefiore Medicinskom centru u Njujorku.
Alzheimerova bolest - smanjite rizik od oboljevanja
Međutim, ako povremeno zaboravljate godišnjicu svog vjenčanja, ništa strašno. Samo 5 posto oboljelih od Alzheimera – oko pet milijuna Amerikanaca u dobi preko 65 godina – rano su oboljeli, a uzrok je obično genetski. Istraživanje je pokazalo da se usvajanjem određenih zdravih životnih navika već sada može smanjiti rizik od kasnijeg razvoja ove bolesti, prenosi goodhousekeeping.com.

1. Okrenite se mediteranskom stilu prehrane

Što više uspijete reducirati iz prehrane brzu hranu, to bolje. Doktor Lipton predlaže mediteranski stil prehrane pun ribe, maslinovog ulja, integralnih žitarica, voća i povrća bogatog antioksidansima. On, također, savjetuje svakodnevno unošenje vitamina D3.

2. Vježbajte

Brojna istraživanja su došla do istog zaključka: fizička aktivnost štiti mozak. U knjizi doktora Garyja Smola The Alzheimers Prevention Program nalazi se i Framingham longitudinalna studija koja je pokazala da svakodnevna šetnja smanjuje rizik od Alzheimera za 40 posto. Ukoliko do sada niste voljeli šetati, ovo je dovoljno jak razlog da se već od sutra pokrenuti!

3. Vodite računa o srcu

Visoki krvni tlak i visoka razina kolesterola mogu uništiti arterije i izazvati bolesti srca, srčani udar, modani udar, a povezani su i sa Alchajmerom. Obdukcija pacijenata koji su bolovali od Alzheimera pokazala je da je čak 80 posto njih bolobalo od kardivaskularnih bolesti, prema Udruženju za Alzheimerovu bolest.

4. Održavajte zdravu kilažu

Ukoliko jedete u normalnim količinama i redovito vježbate, održavanje zdrave kilaže neće biti nemoguć cilj. Doktor Smol ukazuje da pretilost dvostruko uvećava šansu od razvoja Alzheimera. Osim toga, prekomjerna kilaža povećava rizik i od pojave dijabetesa tipa 2.

5. Rješavajte mozgalice

Mozgalice su sjajne jer stimuliraju centre za pamćenje u mozgu i time ga održavaju “oštrim”. Ili ga koristiti, ili izgubiti, objašnjava neurolog Tomas Harding Psi, autor knjige “You Can Prevent Alzheimers. Dakle mozgalice, križaljke, osmosmerke i slične igre uključite u svoju svakodnevnu rutinu.
Izvor:still

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.