Anestezija u estetskoj hirurgiji – sve što treba da znate

Autor Datum 15/01/2018

Sastavni deo estetske hirugije jeste anestezija. Mnogi pacijenti imaju strah od anestezije zbog različitih razloga. Neki misle da ih anestezija neće uspavati i da će osećati sve, a da neće moći da se pomere. Neki misle da neće uspeti da se probude iz anestezije, dok drug pak misle da će se probuditi dok još traje intervenija. Postoji i oni koji misle da će zbog anestezije imate trajne posledice. Međutim, treba da znate, da kada se radi bilo koji tip operacije ili intervenije, bilo da je to iz oblasti estetske hirurgije ili neke druge oblasti medicine, postoje jasna pravila i pregledi pre izvođenja intervencije, koji upravo utiču na to koliko će količina anestezije biti vama ubrizgana. To znači da se posebna pažnja obraća na svaki pojedinačni slučaj i da su šanse da će nešto krenuti po zlu kada je anestezija u pitanju zaista minimalne.

Kako anestezija deluje?

Pre nego što krenemo da govorimo o konkretnim stvarima, treba znati kako anestezija deluje. Nakon što vam anesteziolog ubrizga određenu dozu, vi gubite svest i dalje ništa više ne osećate. Nakon što izgubite svest vi prestajete da dišete, ali ste zato povezani na aparate, koji vam omogućavaju disanje, odnosno dišu umesto vas. To je sve potrebno kako bi hirurg mogao dobro da obavi svoj posao. Ovo je naravno slučaj kod opšte anestezije, gde je proces malo komplikovaniji. Kada je u pitanju anestezija lokalnog tipa, onda ste apsolutno svesni, samo ne osećate onaj deo tela na kojem se izvodi intervencija.

Ko je zadužen za anesteziju?

Treba znati i da je za opštu anesteziju zadužen samo i isključivo anesteziolog. Opštu anesteziju vam ne može niko drugi dati. To znači da nakon što vam anesteziolog da opštu anesteziju, na red dolazi hirurg koji obavlja onaj deo posla zbog kojeg ste došli. Niti jedna operacija komplikovnijeg tipa i sa opštom anestezijom ne bi mogla da prođe bez lekara specijaliste anesteziologije. Takođe, ono što treba dalje da znate i kada je oblast estetske hirurgije u pitanju i kada je bilo koja druga oblast, jeste to da je anesteziolog prisutan sve vreme. On je tu da kontroliše tu situaciju i da prati vaše stanje tokom cele operacije. Kada se završi operacija, on je taj koji vas budi iz anestezije. Tako da u ovom pogledu zaista ne morate da brinete.

Kada se daje opšta anestezija?

Kada je u pitanju estetska hirurgija postoji nekoliko intervencija kada se sigurno morate da budete pod opštom anestezijom. Na prvom mestu to je liposukcija, ali ne bilo koja liposukcija. Opšta anestezija se daje onim pacijentima, koji žele da rade liposukciju većih površina svog tela. Ukoliko je to samo neki manji deo tela, na primer liposukcija podbratka, onda će se primeniti samo lokalna anestezija. Dalje, pod opštom anestezijom su oni pacijenti koji rade povećanje grudi, ali i njihovo smanjenje i bilo koje korekcije kada su grudi u pitanju. Znači ovde ne postoji izuzetak i sve operacije koje su u vezi sa grudima iz oblasti estetske hirurgije izvode se pod opštom anestezijom. Zatim tu spadaju i intervencije poput smanjenja nosa, ali i ugradnje silikona u predelu zadnjice.

Da li je moguće probuditi se iz opšte anestezije pre završetka operacije?

Definitivno ne. Kao što je već rečeno, pored vas se nalazi anestezilog i on je tu sve dok se operacija ne završi. On prati tok operacije i ukoliko smatra da će operacija trajati duže nego predivđeno on će dodati još malo doze anestezije. Zatim će se pobrinuti da se vi probudite iz anestezije tek kada se završi operacija.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.