Arganovo ulje za savršeno lijepu i nježnu kožu

Autor Datum 07/07/2018

Mladenački sjaj, vaša koža, ali i kosa imaće ukoliko koristite arganovo ulje.
arganovo ulje savrseno za lijepu i njezni kozu

Ključni sastojci u argonovom ulju

Po sastavu arganovo ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama i fitosterolima i vitaminom E. Sadrži 80 posto nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerše kožu. Masne kiseline stimuliraju međustaničnu oksigenizaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj način sprečava se isušivanje kože i gubitak njene elastičnosti, što znači i sprečavanje nastanka bora, a koža postaje mekša i zategnutija. Upravo je zato arganovo ulje poznato kao jedan od najsnažnijih prirodnih sastojaka za tretiranje bora i zadržavanje mladolikog izgleda kože. Ta svojstva su ga dovela do statusa jednog od najtraženijih sastojaka u kozmetičkoj industriji i često se može pronaći u proizvodima za njegu lica i tijela.

Najsnažnije antiage ulje

Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E, snažnog biološkog antioksidansa koji neutralizira slobodne radikale i štiti membrane stanica od oštećenja čime usporava proces starenja i pomaže regeneraciji kože oštećene ožiljcima. Tocopherols, poznatiji kao vitamin E, ujedno su najvredniji sastojak arganovog ulja. Ovom vitaminu se pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Nezamjenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suhog vlasišta. Također, važan sastojak arganovog ulja su karoteni koji štite kožu od UV zračenja.

Ulje argana ima visoki postotak skvalena, prirodnih spojeva koji štite od raka kože i slobodnih radikala, i pomažu u smirivanju iritirane kože. Ferulinska kiselina iz ulja argana vrlo čvrst stabilizator vitamina C i E pa ona udvostručuje njihovo djelovanje. Sadrži i polifenole, prirodna spojeva iz biljaka koja imaju protuupalno i regenerativno djelovanje na kožu.

Tradicionalno se koristi za njegu suhe kože, kože beba, ali i u kulinarstvu. Od njega se pravi ulje za kožu, i hranjive kreme. Ulje argana dodaje se i u uljna pakiranja za njegu kose, te zajedno s ricinusom u pakiranja za nokte. Kao pakiranje za kosu daje kosi sjaj, pojačava njezin rast, i štiti kosu od pucanja.

Blagotvorno djelovanje

Argan ulje može koristiti i kod iritacija kože i upala, za prevenciju strija za vrijeme trudnoće, za jačanje lomljivih noktiju i kod tretmana ekcema i psorijaze. Odlično je za hidrataciju kože prije nanošenja šminke. Arganovo ulje može se upotrebljava nakon brijanja ili depilacije kako bi se smanjila iritacija kože.

Pored svoje kozmetičke upotrebe arganovo se ulje široko upotrebljava u tradicionalnoj medicini za liječenje određenih zdravstvenih tegoba. Snižava kolesterol i preporučuje se kod pacijenata s rizikom od ateroskleroze. Postoji niz novijih istraživanja koja pokazuju da je djevičansko arganovo ulje korisno kod mnogih kardiovaskularnih bolesti. Pripisuju mu se i sposobnost snižavanja kolesterola i antioksidativne osobine.

Samo stopostotno ulje

Na rafovima se vrlo često nalaze i proizvodi s vrlo niskim koncentracijama arganovog ulja, tako da uopće nisu djelotvorni. Zato pri kupnji uvijek treba pročitati kolika je koncentracija ulja argana u proizvodu. Ako je navedeno da je 100%, u njemu ne smiju biti nikakvi drugi sastojci, nego samo arganovo ulje. Pravilno upakovano arganovo ulje dolazi u tamnim staklenim bocama. Važno je napomenuti da nema jeftino arganovo ulje, pa ako na tržištu i naiđete na povoljniju cijenu proizvoda, pitanje je u kojoj je koncentraciji ulje prisutno u takvom proizvodu. Ekstra djevičansko ulje argana dobiveno je cijeđenjem, odmah nakon berbe ploda potpuno organskom metodom.
Izvor:zena.hr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.