Aromaterapija – opuštanje kod kuće

Aromaterapija, poznati trend u savremenom lečenju koji podrazumeva ozdravljenje posredstvom čula mirisa i dodira, postaje sve popularnija i kod nas. Mnogi saloni i spa-centri već su je uvrstili u svoju ponudu i, po uglavnom visokim cenama, možete se prepustiti ovom načinu lečenja.
aromoterapija opustanje kod kuce
Aromaterapija košta više od prosečne masaže ili spa-uživanja s razlogom: za nju se koriste posebna eterična ulja, prirodno ceđena i pravljena. Takođe, ovu metodu lečenja moraju obavljati sertifikovani terapeuti, kako bi Vam pružili potpuno otklanjanje svih fizičkih i psihičkih tegoba.

Dobra vest je, međutim, da se aromaterapija može obavljati i u kućnim uslovima, onda kada znate od čega tačno patite – psihički i fizički – i koja su ulja Vašem stanju namenjena, kao i kako ih koristiti.

Aromaterapija uljem lavande

Već hiljadama godina lavanda, prijatnog i opuštajućeg mirisa, koristi se za umirenje, od čajeva do različitih kupke. Ipak, aromaterapija uljem lavande podrazumeva inhalaciju ovim uljem.

Možete ga koristiti i za spoljašnju upotrebu, čak i nerazređeno. Aromaterapija se, tako, pored inhalacije može sprovoditi i kupkom u koju ćete usuti nekoliko kapi ovog ulja, mada se za tegobe jačeg intenziteta pre savetuje inhalacija.

Ulje lavande namenjeno je umirivanju kod stanja stalnog stresa, anksioznosti, depresije i histerije, kao i za lakše umirivanje pred san i otklanjanje nesanice. Aromaterapija inhalacijom ovim uljem pomoći će svima koji pate od migrena i čestih glavobolja, dok će masaža ovim uljem pomagati kod artritisa i reume.

Aromaterapija uljem lovorovog lista

Sve popularnije i na našoj sceni alternativne, prirodne medicine, ulje lovorovog lista značajno pomaže i tamo gde standardna medicina ume da zakaže. Tako se aromaterapija inhalacijom ovim uljem preporučuje svima koji se nalaze u stanju akutnog stresa, i čiji imuni sistem zbog toga pati. Ovo ulje pomaže organizmu da se izbori sa svim psihičkim i fizičkim manifestacijama koje stres ostavlja kao posledice, te pomaže svima koji često pate od prehlada.

Aromaterapija uljem lovorovog lista efikasna je i kod glavobolja i migrena, ali i kod upornog kašlja, tako što pomaže izbacivanje sekreta. Svima koji često pate od upale desni i afti, ovo ulje će značajno pomoći. Kako aromaterapija u ovom slučaju pre svega znači antiupalnu efikasnost ulja lovorovog lista, ono takođe pomaže kod reume.

Ulje ružmarina u aromaterapiji

Poput lavande, i ružmarin je biljka koja se od davnina koristila za umirenje različitih tegoba, te se samim tim i aromaterapija može smatrati metodom lečenja koja traje hiljadama godina.

Ulje ružmarina je izuzetno teškog i stimulišućeg mirisa, te je aromaterapija inhalacijom preporučljiva za stimulisanje mozga i centralnog nervnog sistema. To znači da udisanje njegovog mirisa zapravo podstiče koncentraciju, te se pre svega savetuje svima onima koji pate od velikih mentalnih napora i mentalne iscrpljenosti. Aromaterapija ovim uljem tako može biti značajna za đake i studente i uopšte sve one koji se bave intelektualnim radom.

Zbog svojih stimulišućih vrednosti, ulje ruzmarina odlično je i u borbi protiv depresije. Naravno, sve ovo podrazumeva aromaterapiju inhalacijom, dok je masaža uljem ruzmarina dobra protiv celulita i gojaznosti, jer podstiče izbacivanje masti, ali i vode, i to naročito kod žena u toku menstrualnog ciklusa.