Aronija kao lijek – prednosti za zdravlje

Aronija je bobičasto voće koje najviše podsjeća na borovnicu i vrlo je korisna kod preventive od malignih oboljenja, a učinkovito pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala.
aronija kao lijek

Ova biljka, koja se kod nas pojavila prije nekoliko godina, otporna je na niske temperature, a može rasti i na temperaturi od minus 45 stupnjeva i vrlo je laka za odgajanje.

Plodovi aronije sadrže vitamine C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod. U samo 100 grama aronije nalazi se količina folne kiseline dovoljna za čitav dan.

Kada je riječ o ljekovitim svojstvima, njih je teško sve nabrojati: potiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utječe na rad želuca i crijeva, popravlja imunit, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Aronija također regulira rad štitnjače, odlična je u borbi protiv dijabetesa i oboljenja u vezi sa žuči.

Zahvaljujući visokoj količini antioksidanata, aronija uništava stanice raka i zbog toga je obavezan dio terapije.

Osim toga, sok od ove biljke se preporuča u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije.
Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer sprječava pojavu bora i ubrzava zacjeljivanje rana.

Da biste izvukli najviše iz aronije, najbolje je da je jesti svježu kao dodatak žitaricama, voćnim salatama ili u svježim sokovima.

Odmah zatim ide sušena aronija, koju možete dodavati jelima od mesa, kruhu, kolačima. Ukoliko želite, od aronije možete napraviti čak i džem, koji će i nakon kuhanja zadržati vitamine i minerale potrebne organizmu tijekom zime.