Artičoka – prirodan lijek za kolesterol i dijabetes

Autor Datum 08/07/2018

Imate problema sa visokim kolesterolom? Lošom porbavom, slabim metabolizmom, nadutost i višak kilograma? Vi trebajte jedan prirodan lijek, ljekovitu biljku – artičoku.

Artičoka je vrlo hranjiva i svaki njen dio sadrži hranjive tvari koje će biti od velike pomoći za vaše zdravlje. Odličan je izvor folne kisaline a sadrži vitamine C i K. Govoreći o mineralima, artičoke je bogata bakarom, magnezijem i manganom.

Artičoka je porijeklom sa sredozemlja, a svi zanmo da ljubavi koji žive u sredozemlju imaju nizak postotak kroničnih bolesti.

Zdravstvene prednosti artičoke

Visok kolesterol, bolesti jetre i bubrega – artičoka je rješenje.

Artičoka je koristi za poboljšanje funkcije žuči i jetre, pomaže kod ublažavanja simptoma opekotina od sunca i mamurluk uzrokovanim alkoholom.

Također se koristi za liječenje visokog kolesterola, upalne bolest crijeva,problema sa bubrezima, anemije, zadržavanje tekućine, artritisa, infekcije mjehura i problema sa jetrom.

Artičoka smanjuje apetiti i pomaže kod problema sa probavom

Cynarin i flavonoida, uključujući i luteolin, su snažni antioksidansi koji mogu pomoći sprječavanju ostečenja stanica jetre.
Također sa obzirom da smanjuje apetit može biti odličan izbor sa osobe koje žele smršaviti.

Artičoka je korisna ako želite napraviti detoksikaciju tijela i ukloniti toksine. Ujedno ublažava zdravstvene probleme vezane za urinarni trakt.

Prirodni pripravci od artičoke:

Tinktura od lišća artičoke
Stavite 400 do 500 grama listova artičoke da se namaču jedan do dva tjedna u litri alkohola. Ocijedite i pijte jednu veliku žlicu dnevno.
Čaj od artičoke
Prstohvat lišća artičoke prelijte s dva decilitra vruće vode, ostavite 15 minuta, procijedite i popijte. Djeluje slično kao i ekstrakt suhog lišća artičoke.

Obaveno koristiti artičoku sa pripremu jela u svojoj kuhinji. Priprema se prženjem, pirjanjem ili na grillu, sama ili s povrćem, grahom ili tjesteninom. Sirovu artičoku nemojte jesti jer je teško probavljiva.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.