Automobili – Sport samo za muškarce ili i za žene ima mjesta?

Autor Datum 21/06/2016

Kada se spomene automobil, u bilo kojem kontekstu, na neki ga se način povezuje sa muškim spolom. Ovo se možda ne odnosi samo za slučaj kada lijepe žene poziraju, povodom neke reklamne kampanje, ili sjede kao suvozačice neke bijesne mašine.
danica patrick
Činjenica naime jeste da se muškarci, na neki način lakše uklapaju u tu priču o automobilima, no i za žene ima mjesta.

Da potvrdimo naša razmišljanja, krenuti ćemo žestoko, odmah na prvom mjestu spomenuti jednu od najbržih žena za volanom.

Predstavljamo vam jednu od najpoznatijih žena za volanom sportskih automobila. Danica Sue Patrick je rođena 1982. godine, a do danas se jako dobro prezentirala u svijetu automobilističkih natjecanja. Osim što odlično vozi, Danica Patrick se povremeno pojavi i na nekim reklamama kao model. Ipak, vratimo se na sportska natjecanja i spomenimo barem jedno priznanje koje je osvojila. Tijekom sezone 2012 u NASCAR-u je Danica Patrick proglašena kao najpopularnija vozačica. Ova titula dobiva još više na važnosti ako uzmemo u obzir da je mlada dama vozila natjecanje među muškarcima. Drugi put kada netko kaže nešto negativno u kontekstu žena za volanom, neka se prisjeti primjera Danice Patrick.

Sabine Schmitz rođena je u Adenau u Njemačkoj, no ipak, ako je potražite sigurno ćete morati otići u Nurburg, točnije na poznatu trkaću stazu Nurburgring. Nastavite čitati, postaje još zanimljivije… Zamislite sebe na stazi u Nurburgringu, imate želje odvoziti krug, adrenalin je tu, ali niste vješti ili jednostavno nemate dovoljno dobar i pouzdan automobil da se uključite u promet jurećih sportskih vozila. Nema problema jer, Sabine Schmitz je tu da vas provoza krug. Ok, sada bi svi mi ostali malo zbunjeni ili blagoj nevjerici, ali bi svi na kraju pristali odraditi krug kada vidimo sa kojim je automobilom došla po nas. Sabine Schmitz vozi BMW 5 M serije, takozvani ‘ring taxi’ koji ima za cilj da vam dočara užitak u vožnji BMW-ove M serije. Nema bolje osobe za volanom od Sabine, jer ćete uz nju doslovno proživjeti svaki zavoj poznate trkaće staze, osjetiti ubrzanja i nagla kočenja, i napokon doživjeti pravi drift kakav viđate u akcijskim filmovima.

Za kraj ćemo spomenuti još jednu ženu koja je odigrala važnu ulogu u automobilskoj industriji. Možda nije bila vješt vozač, ali u to vrijeme malo tko jeste. Pišemo o amerikanki Mary Anderson, koja je 1902. godine zamislila i patentirala brisač za vjetrobransko staklo. Sasvim slučajno je Andersonova uočila nedostatak na vjetrobranskom staklu tramvaja u New Yorku, dok je vozio za ružnog vremena a vozač je morao svako malo stati da bi očistio staklo ispred sebe. Zbog toga je američka izumiteljica počela razmišljati o mehanizmu koji bi mogao na lakši način da očiti staklenu površinu tijekom lošeg vremena i padavina. Sami postupak patentiranja, razvoja i prihvaćanja tog proizvoda nije se dogodio ‘preko noći’, pa ako vas zanima više detalja u vezi ove zanimljive priče pročitajte tekst pod naslovom Povijest brisača.

Nadamo se da će ovih par primjera biti dovoljno da izbacimo stereotip u vezi nježnijeg spola i tehnologije koja prati automobilsku industriju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.