Aviva vježbe za hormonalni balans

Autor Datum 13/07/2018

Sistem fizičkih vježbi koje dovode hormonalni status žene u ravnotežu, i doprinose poboljšanju plodnosti kreirala je još 1966. godine gimnastičarka Aviva Steiner, i već 50 godina se preporučuju osobama koje žele dovesti organizam u optimalno stanje i osiguraju neophodne fiziološke uvjete za ostvarivanje trudnoće. Istraživanja su potvrdila da ove vježbe ubrzavaju cirkulaciju u maloj zdjelici, i postiže se optimalna proizvodnja hormona jajnika i regeneracija tkiva reproduktivnih organa.
aviva vjezbe
Aviva vježbe sadrže elemente joge, angažiraju dubinske mišiće zdjelice i povećaju protok krvi kroz malu zdjelicu, čime se poboljšava rad jajnika, ojačava maternica, uspostavlja i održava hormonalni balans. Pomažu iu slučajevima neprohodnosti jajovoda tako što ih otvaraju, a također se koriste za umanjenje mioma i otklanjanje cisti, čestih uzročnika neplodnosti.

Ustanovljeno je i da ove vježbe jačaju maternicu i osiguravaju optimalnu debljinu endometrija, što je uvjet za uspješnu implantaciju oplođene jajne stanice. Istovremeno, spriječavaju menstrualne grčeve i PMS, skraćuju vrijeme menstrualnog krvarenja, otklanjaju priraslice, ublažavaju simptome menopauze.

Svjetska zdravstvena organizacija je 1982. godine u registar upisala Aviva vježbe kao pomoćnu ljekovitu metodu za uređenje mjesečnog ciklusa i očuvanje ženskog zdravlja.

Metoda se sastoji od nekoliko sustava vježbi, svaki predstavlja jedinstven skup, gdje se pomoću specifičnih pokreta usklađuju rad žlijezda s unutarnjim lučenjem, koje su zadužene za lučenje spolnih hormona. Recimo, za povećanje plodnosti se radi serija osnovnih vježbi, koje uspostavljaju hormonalni balans i uredne ovulacije, a nakon njih se rade vježbe za indukciju ovulacije, koje zagrijavaju jajnike, omogućavaju lakše prskanje folikula i otvaraju jajovode.

Preporuka je da se vježbe rade dva do tri puta tjedno, po pola sata.

Prvi rezultati se mogu vidjeti već nakon jednog do šest mjeseci. Na primjer, problemi vezani za ciklus i simptomi menopauze se rješavaju već nakon mjesec dana redovitog vježbanja. U slučaju postojanja priraslica, suženja, cista i mioma potrebno je vježbati najmanje tri mjeseca, dok je za povećanje plodnosti potrebno više vremena, oko godinu dana.

U okviru metode Aviva postoje i vježbe za muškarce, koje su usklađene s fiziologijom muškog organizma, a pomoću njih se povećava broj i pokretljivost spermija, otklanjaju problemi s prostatom i ojačava potencija.

RAJSKA PTICA

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Gornji dio tijela nagnite naprijed tako da se koljena i grudi dodiruju. Savijte ruke u laktovima. Laktove privucite uz struk, a šake do ramena. Raširite ruke, kralježnica je paralelna s podom, a istovremeno desnu nogu ispružite u desnu stranu tako da prednjim dijelom stopala lupnuti o pod. Vratite se u početni položaj i stegnite mišiće donjeg dijela trbuha i mišiće stražnjice. Zatim vježbu ponovite i sa lijevom nogom.

MALI STEP

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Ispružite desnu nogu naprijed, ali tako da obje bedra budu u istoj ravnini. Stopala su čvrsto na zemlji, gornji dio tijela malo nagnut naprijed, kralježnica je prava, a ruke su pored tijela. Odižite petu desne noge, uz savijanje u koljenu, zdjelicu gurajte naprijed. Stegnite donji dio trbuha, zaoblite leđa, a ruke savijte u laktovima i čvrsto priljubite uz tijelo, šake neka se dodiruju ispred grudi. Spustite petu na pod, butina desne noge treba da je u ravnini s butinom lijeve, ispravite leđa, ali ostanite malo nagnuti prema naprijed, i spustite ruke pored tijela. Kontinuirano ponavljajte pokrete. Nakon 35 sekundi, promijenite nogu i ponovite vježbu.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.