Avokado savršen za kontrolu kilograma

Ako želite izbjeći nezdravi međuobrok, onda uz ručak pojedite pola svježeg avokada. Tako ćete imati manju želju da pojedete nešto nezdravo poslijepodne, jer to voće povećava osjećaj sitosti.

Samo pola avokada može povećati osjećaj sitosti i smanjiti potrebu da između obroka gricnete još nešto nezdravo, tvrde stručnjaci.

Oni su u studiji uspoređivali utjecaj dodavanja svježeg avokada ručku i utjecaj standardnog ručka. Željeli su da odrede kako će konzumiranje avokada utjecati na sitost, šećer u krvi, proizvodnju inzulina i kasniju potrebu za jelom. Istraživanje je provedeno na 26 zdravih osoba.

Otkrili su da su oni koji su uz ručak pojeli pola avokada za 40 posto smanjili želju da ponovno jesti nakon tri sata, dok ih je 28 posto smanjilo želju jesti nakon čak pet sati. Osim toga, imali su veći osjećaj zadovoljstva tri sata nakon obroka.

Voditeljka studije i nutricionistkinja, dr.. Joan Sabate, kaže: ‘Sitost je važan faktor kada je u pitanju kontrola težine, jer će oni koji se osjećaju zadovoljnije manje posezati za međuobrokom. Primijetili smo da iako dodavanje avokada povećava unos kalorija i ugljikohidrata tijekom ručka, nije bilo povećanja razine šećera u krvi više nego nakon jedenja standardnog ručka.

Zbog toga vjerujemo da je uloga avokada u kontroli šećera u krvi vrijedna daljnjeg istraživanja.

Iako dr.. Sabate ističe da će biti potrebno još istraživanja, rezultati nude obećavajuće temelje za buduća istraživanja da se utvrdi utjecaj avokada na sitost, glukozu i inzulin.

Polovina avokada sadrži oko 150 kalorija i bogata je vlaknima. Međutim, bogat je i masnoćama.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Nutrition Journal.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.