Avokado za smanjenje kolesterola

Bogatstvo ovog tropskog voća nezasićenim mastima čini ga vrlo kaloričnim, a njegova netopiva vlakna pomažu pražnjenje crijeva.

Avokado je voće koje je porijeklom iz Srednje Amerike, točnije iz Meksika.

Uzgaja se u suptropskim i tropskim područjima iu Sredozemlju.
Ima kruškast, jajast oblik, a površina mu je hrapava, zelene ili smeđe boje. Avokado sadrži veliku sjemenku, košticu u sredini, promjera oko pet do šest centimetara, plod mu dozrijeva poslije branja, poput banana.

Veličina prosječnog ploda je između sedam i 20 centimetara, a teži između 100 grama i čak jednog kilograma. Postoji više vrsta avokada.
Kalorijska vrijednost ovog voća je 160 kalorija na 100 grama, što ga čini vrlo kaloričnim. Nutritivno gledano ,100 grama avokada sadrži: ugljikohidrate (8,53 grama), šećer (0,66 grama), vlakna (6,7 grama), masnoće (14,66 grama), zasićene masti (2,13 grama), mononezasićenih masti (9,8 grama), polinezasićene masti (1,82 grama), bjelančevine dva grama i vodu – čak 73,23 mililitara.
Kao što ovi brojevi pokazuju, avokado obiluje mastima, ali dobro je što te masti nisu zasićene. Oko 75 posto kalorija koje ovo voće osigurava dolazi upravo od ovih masti. Od udjela vlakana u avokadu, otprilike 75 posto su netopiva vlakna, što ga čini namirnicom koja pomaže pražnjenje crijeva i smanjuje razinu kolesterola. Ovo voće je bogato vitaminima B kompleksa, a sadrži i vitamin C, E, Ka, kao i razne minerale: kalij, fosfor, magnezij, željezo, cink.

Plod mu nije sladak kao kod drugog voća, ali ima bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu. Koristi se za razna egzotična jela i salate. Ide uz suši, jela od piletine, tortilje, jela od jaja i tunjevine iu okviru sendviča. Kao užina obično se služi svjež, ali se često od njega prave poslastice: milkshake i sladoled. Avokado se preporuča u vegetarijanskoj, veganskoj i posnoj prehrani, onoj koja ne sadrži meso, ribu i mliječne proizvode.

Opasan za kućne ljubimce i životinje

Kod nekih osoba javljaju se alergijske reakcije na avokado, koje se ispoljavaju na dva načina. Prvi je konzumiranjem ploda, kao i bilo koja druga alergijska reakcija, i utječe na usta i grlo. Drugi način je alergija na lateks pri kojoj se javlja koprivnjača, bol u trbuhu, povraćanje. Ako držite kućne ljubimce, mačke, pse, sklonite avokado što dalje od njih. Kora i koštica mogu biti opasni, toksični za konje, zečeve, goveda, koze, ptice i ribe.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.