Berlin – spoj tradicije i moderne arhitekture

Autor Datum 04/09/2018

Bilo da putujete sami ili u paru, posjeta glavnom gradu Njemačke veliki je doživljaj. Jedan do drugog nižu se spomenici kulture, prepune terase kafića pulsiraju životom, a u bezbrojnim buticima možete kupiti sve od ekskluzivne odjeće do lijepih i zanimljivih stvarčica. Šta biste više mogli da poželite!

Berlin - Brandenburška vrata

Berlin – Brandenburška vrata

Visoko iznad Alexsanderplatza uzdiže se televizijski toranj visok 368 metara. Polako ispijajući ukusni cappuccino u telecafeu smještenom u kugli koja se neprestano lagano okreće, možete uživati na panoramskom pogledu na cijeli grad odakle, kada je lijepo vrijeme, možete vidjeti znamenite građevine i spomenike kao što su Brandenburška vrata ili Anđeo slobode. Posmatraču iz te perspektive postaje jasno da glavni grad Njemačke nije samo jedan od najosebujnijih gradova Europe. Berlin se može predstaviti kao rijedak dragulj, jer je prekrasna i vrlo bogata zelena oaza koja svoju punu ljepotu doseže u prvom mjesecu ljeta.

Gdje god da se uputite, vrijedi se zaustaviti na stanici Hackescher Markt, kako biste vidjeli i doživjeli poseban ugođaj trga poznatog pod nazivom Hackeschen Hofe, jednog dvorišnog kompleksa površine deset hiljada kvadratnih metara, okruženog pročeljima zgrada urađenih u secesijskom stilu. Kada je projestolonasljednik Fridrik Vilim 1647. godine jugoistočno od tog mjesta dao posaditi hiljadu sadnica stabala lipe, nije ni slutio u kakav će prekrasan bulevar njegova aleja izrasti.
Bulevar Unter den Liden (Pod lipama) i Friedrichstrasse koja ga okomito siječe, savršena su mjesta za šopingoholičare, a vrhunac doživljaja predstavlja Galeries Lafayette, velika robna kuća uređena u francuskom stilu. Nakon višesatnog istraživanja prodavnica, priuštite sebi zasluženi odmor uz fontanu na trgu Pariser Platz. Uživajući u toplom suncu, iz neposredne ćete blizine posmatrati zaštitni znak grada, Brandeburška vrata, na čijem se vrhu, kao zaustavljena u trenutku, ponosno uzdiže quadriga, četveropreg u borbenim kolima kojima upravlja božica pobjede Viktorija.

Spoj tradicije i moderne arhitekture

Nedaleko se nalazi zgrada njemačkog parlamenta, Reichstag, koja je prije nekoliko godina okrunjena staklenom kupolom koju turisti vrlo rado posjećuju. Parlament redovno zasjeda u neposrednoj blizini zabavno – edukativnog kompleksa Tiergarten u čijem se sklopu nalazi jedan od najvećih zooloških vrtova Europe. Krenete li dalje prema jugu, doći ćete do trga Postdamer Platz koji se godinama obnavljao, a sada je postao magnet za stotine hiljada posjetilaca, koliko ih prođe tokom jedne godine.
Izvor:ljepota

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.