Bez celulita na prirodan način

Autor Datum 20/06/2018

Na pomen reči celulit, većina pomisli kako je to nemoguće, kako je potrebno uložiti mesece i dovesti telo u stanje koje će biti bez istog. Rešenje za problem postojanja celulita na vašem telu postoji. Disciplina i trud su neophodni, ali će se svakako isplatiti.

Šta je zapravo celulit? Kako nastaje? Ova pitanja su bitna, jer nam daju odgovor na to šta su uzroci. Kada znamo uzroke možemo da se bacimo na na rad koji će ih otkloniti, što implicira i na nestanak posledice tj. celulita. Celulit predstavlja depoe masnih naslaga koje se grupišu u dermi, jer koža u tom delu ima manje hranljivih materija, vode i kiseonika. Grupisanjem masnih ćelija u tzv. ’džepove’ utiče na to da se mreža elastičnih i kolagenih vlakana menja. Ove promene u unutrašnjosti kože se manifestuju na spoljnoj strani u vidu nabora koji nas podsećaju na pomorandžinu koru.

Pojava celulita je delimično nasledna, može biti uzrokovana nekim hormonskim disbalansom, ali je istina velikim delom izazvana nekom od naših loših navika. Nepravilna i neredovna ishrana, konzumiranje cigareta, neadekvatna fizička aktivnos, stres su neki od uzroka pojave celulita.

Postoje izvesne zablude o celulitu, a to su da se ne pojavljuje kod mlađih osoba, da muškarci nemaju celulit i slično. Svako može da ima ovaj “problem”. Ali, srećom uz malo truda svako može da se oslobodi celulita lako i brzo, i to na potpuno prirodan način.

Izbacite toksine

Naša tela su bombardovana toksinima. To je zato što smo izloženi zagađenjima i unutar i van svoga doma, zato što konzumiramo konzervisanu hranu, hranu koja je prskana pesticidima, lekovi takođe nepovoljno utiču. Kako to utiče na celulit? Tako što kada se vaše telo puni toksinima, oni odlaze i u depoe masnih naslaga u koži i zadržavaju se tu. Možete se konsultovati sa lekrom o nekoj meri detoksikacije. Isto tako, možete da nađete na obližnjoj pijaci prodavca koji garantuje da je njegova roba prirodna i tako što ćete izbaciti hranu koja je puna kozervanasa (pašteta, viršle..).

Paradajz

Paradajz i sos od paradajza su bogati likopenom. Likopen je karotenski pigment koji se nalazi u paradajzu, šargarepi, papajama itd. On sprečava pucanje kolagenskih vlakana u koži, čini je jačom i samim tim je otažano deponovanje masnih ćelija u koži.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ubrazava metabolizam i pomaže u topljenju masnih naslaga, tako što zaustavlja proizvodnju enzima koji su odgovorni za gomilanje masnih ćelija. Osim toga, zeleni čaj je bogat katehinima, koji imaju mnogo jače antioksidansno dejstvo od vitamina C, samim tim su bolji u borbi protiv slobodnih radikala. Matcha čaj se takođe pokazao kao vrlo efikasan u ubrzavanju metabolizma.

Jabukovo sirće

Napravite tečnost za masiranje željenih regija. Sve što treba da uradite je da pomešate jabukovo sirće i vodu u odnosu 1:2, dodate malo meda i imate pastu koju utrljavate na mesta na kojima ste uočili celulit. Nakon toga regiju isperite toplom vodom. Ovom metodom nećete u potpunosti ukloniti celulit, ali ćete se svakako će biti manje uočljiv.

Voda

Konzumiranje normalnih količina vode dnevno (oko 2l) je najjednostavniji način da spečite nastanak celulita. Hidratacija je bitna za celokpuno zdravlje čoveka, utiče na varenje hrane tj potpomaže, ali ćini kožu svežom. Kada se pravilno hidratišete vasa koža izgleda mlađe. Pored unošenja tečnosti, konzumiranje hrane koja je bogata vodom takođe pozitivno utiče na teksturu vase kože. Neke od namirnica koje su bogate vodom su krastavci, lubenice, kupus itd.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.