Bijele mrlje na noktima – Leukonihija – Šta znače

Autor Datum 21/12/2017

Leukonihija je bolest noktiju koju mnogi ljudi diljem svijeta imaju. Međutim, ovo ime bolesti nije puno poznato. Ovo stanje odnosi se na one male bijele ili žućkaste mrlje koje se pojavljuju na unutrašnjosti vaših noktiju; oni izgledaju kao mali “oblaci” koji se pojavljuju samo u određenim dijelovima nokta.

Pojava ovih malih mrlji na noktima je dugo vremena bio izvor nekih legendi i narodnih vjerovanja. Kad bi se pojavila jedna od tih mrlja na noktima, mislili su da se radi o svakoj laži koju ste rekli ili da su zbog nedostatka kalcija u vašem tijelu.

Jesu li te teorije istinite?

Iako bi bilo koja od ovih legendi ili teorija mogla zvučati uvjerljivo, sve su u krivu u stvarnosti. Male mrlje na noktima koje bi mogli biti ružne na izgled ali bezopasni mogu se pojaviti bilo radi kojeg upalnog procesa ili traume koja uzrokuje abnormalnosti u keratinu. Tako je liječnik Pablo Unamuno objasnio ovo stanje, koji je voditelj odjela za dermatologiju u Klinička bolnica Salamanca, članica Španjolske akademije dermatologije i venerologije. “Nokat raste svakih deset dana milimetar, pa kad vidite mrlju u sredini nokta, to znači da je mrlja nastala prije dva ili tri mjeseca.”

Prema liječniku Rosa Senanu, lagani udarci na nokte, grube ili agresivne manikure, neprekidno grickanje noktiju mogu uzrokovati pojavu malih bijelih mrlja na noktima.

Postoji li liječenje?

Trenutačno ne postoji vrsta liječenja za Leukonihije. Vi samo morati čekati da vaš nokat raste i sa njim nestane bijela mrlja. Možete ga sakriti i prekriti sa tamnim lakom za nokte.
Ako se na noktu pojavi samo jedna manja mrlja, ne brinite se. Međutim, ako pojve mrlje koja ide s jedne strane na drugu, moguće je da ste oštetili nokat. U tom slučaju trebali biste vidjeti dermatologa kako bi mogli dijagnosticirati problem. Drugi razlog zbog kojeg biste trebali otići liječniku je jer nokti mogu početi tamniti. “U ovom slučaju, problem nije u noktima već ispod nokta i može vas upozoriti na neku bolest”, upozorava profesor Unamuno.

Kako izbjegnuti pojavu bijelih mrlja na noktima?

Glavni savjeti za izbjegavanje bijelih mrlja na noktima su:

  • Kontinuirana hidratacija
  • Nemojte koristiti oštre turpije za čišćenje noktiju
  • Slijedite uravnoteženu prehranu
  • Ne čistite ih pretjerano ili agresivno

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.