Bijeli luk čudotvoran za njegu

Vjerovatno mislite znati sve o izvanredno ljekovitim svojstvima bijelog luka, ali manje je poznato da ga možete koristiti i za “bitku” sa bubuljicama ili gljivičnim infekcijama na stopalima. Dovoljno je da u mlaku vodu stavite malo zgnječenog češnjaka i da u njoj namačete stopala, i za nekoliko dana biće potpuno zdrava.

Ako imate problema s aknama, prerežite češanj luka, stisnite ga prstima i nekoliko puta dnevno prislonite na prištiće i blago protrljajte, kako bi koža upila esencijalno ulje.

Ovaj moćan prirodni antibiotik može pomoći i da ojačate krte nokte.

Malo sitno nasjeckanog češnjaka stavite u bezbojan lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana, a zatim ga mažite uobičajeno. Nokti će brzo biti ljepši, zdraviji i neće se listati i pucati.

Poznato je već da ovaj nezaobilazni začin u kuhinji može ublažiti upalu uha, a istraživanja su pokazala da ekstrakt češnjaka učinkovito zaustavlja razvoj bakterija, virusa i gljivica. Sok koji dobijete cijeđenjem čenova, nemojte sipate izravno u uho, već namažite izvana, na bolna mjesta.

Ovu višestruko korisnu biljku možete koristiti i kao prirodan pesticid, tako da u vodi pomiješati malo mineralnog ulja, tekućeg sapuna i sitno isjeckane čenove. Poprskajte time cvijeće u vrtu i štetočine će pobjeći “glavom bez obzira”.

MOŽDA NISTE ZNALI …
– Češnjak su morali jesti robovi koji su gradili piramide, kako bi povećali snagu i izdržljivost

– Jedan češanj ima svega četiri kalorije

– Kina je najveći proizvođač na svijetu

– Postoji čak 300 različitih vrsta
Izvor:Novosti