Bijeli luk: Ljekovita biljka i jako zdravi začin

Autor Datum 12/05/2018

Za bijeli luk svi smo čuli. Koristi se u kuhinji još od davnina, posebno kod nas gdje je neizostavni sastojak mnogih jela. Možemo slobodno napisati da je bijeli luk najpoznatija namirnica kod nas. To je dobro, posebno ako znamo za njegova ljekovita svojstva. Koristimo ga u mnogim prilikama, u jelima naravno, ali i kao ljekovitu biljku – točnije kao prirodni lijek.

Baš zbog njegove raznovrsne i jako široke primjene, iskoristit ćemo ovu priliku i predstaviti ga na najbolji mogući način. U nastavku ćemo opisati bijeli luk, predstaviti ga kroz neka jela, ali i kao sastojak ljekovitih prirodnih preparata.

Dobro je znati kako se koristi u kuhinji, ali i kao ljekoviti sastojak prirodnih preparata.

Jednostavan recept od bijelog luka

Ovaj dio teksta posvetit ćemo jednom zanimljivom, jako jednostavnom i ukusnom jelu od bijelog luka. Samim time, jelo je i zdravo te će svakom dobro doći – prevencije radi.

Iako se većinom savjetuje da bijeli luk nikada ne treba previše termički obraditi, da bi u njemu ostalo što više ljekovitih sastojaka, ovaj recept ne drži do tog pravila.

Naučit ćemo vas kako da u rerni ispečete bijeli luk. Trebaju vam glavice bijelog luka, malo alu-folije i nešto slobodnog vremena. Dobra volja je već tu, čim ste došli pročitati ovaj tekst.

Ovako pripremljen bijeli luk dobit će teksturu i gustoću koja asocira na nekakav namaz. Kada bijeli luk bude gotov, lagano možete odstraniti unutarnji (jestivi) dio iz režnja, namazati ga na šnitu kruha i uživati u posebno pripremljenoj pašteti od bijelog luka.

Možete bijeli luk dodati u salatu ili pire krumpir, te mnoga druga jela s kojima vam prija.

Tijekom termičke obrade bijeli luk će dobiti poseban okus, izgubit će prepoznatljivu žestinu u ustima i bit će lagano karameliziran. Jednom kada ga probate, čim prije pripremit ćete još.

Sve što vam je potrebno da ispečete bijeli luk u rerni jesu čitave glavice bijelog luka i malo maslinovog ulja. Spomenuli smo i aluminijsku foliju, te malo slobodnog vremena.

Uključite rernu da se grije do 200C.

Sa glavica bijelog luka očistite samo prvi sloj ljuske. Nakon toga uz pomoć manjeg, oštrog noža odrežite donji dio glavice, tek toliko da presjek svih režnjeva bude vidljiv. Preko presječenog dijela pospite maslinovo ulje. Glavice zatim dobro zamotajte u aluminijsku foliju, poslažite u vatrostalnu posudu i pustite da se peče u rerni nekih 40 minuta.

Nakon što prođe 40 minuta pečenja, nemojte još vaditi iz rerne. Provjerite dali je bijeli luk pečen do kraja. Važno je da režnjevi budu mekani u sredini, pa pustite da se peče dok ne bude tako.

Kada ste ga ispekli, izvadite iz rerne i kada se malo ohladi spremite u manju staklenku. Ako ga spremite u frižider, bijeli luk može trajati i dva tjedna, a u zamrzivaču i do tri mjeseca.

Sada ćemo napisati par rečenica o ljekovitom djelovanju bijelog luka

Bijeli luk je jako cijenjena biljka u alternativnoj medicini. Povijesni zapisi koje imamo govore da je čak i Hipokrat koristio ovu biljku u liječenju mnogih bolesti. Poznata nam je njegova uloga u oblasti medicine, zbog čega bijeli luk dodatno dobiva na važnosti.

Danas se bijeli luk često koristi u liječenju mikrobnih bolesti. Ne čudi nas s obzirom na njegova dokazana antimikrobna svojstva. To znači da ga često koristimo za liječenje grlobolje, prehlade ili gripe. Sve su to bolesti koje nas mogu često zahvatiti, pa je zgodno pri ruci imati bijeli luk. Osim samog liječenja, bijeli luk je odlično sredstvo prevencije. Ako ga jedete, ili iskoristite kao prirodni ljekoviti preparata, spomenute bolesti će vas zaobići.

Osim gore spomenutih bolesti, bijeli luk će pomoći kod infekcije bronhija ili pluća, te protiv infekcija u crijevima i izbacivanje glista. Jako dobrim se pokazao i kao prirodni lijek protiv kašlja, te raznih drugih infekcija na organima za disanje.

Suvremena istraživanja potvrdila su djelotvornost bijelog luka. Rezultati takvih ispitivanja potvrđuju ono što smo mislili godinama kroz povijest, ali i otkrivaju mnoge druge blagodati ovog prirodnog lijeka.

Danas imamo pravo smatrati da je bijeli luk dobar prirodni lijek koji regulira šećer ili kolesterol u krvi. Shodno tome, ova ljekovita biljka će dobro doći ako trebamo sniziti krvni tlak, ili spriječiti zgrušavanje krvi u organizmu. Zbog toga je dobro sredstvo prevencije srčanog udara ili moždane kapi.

Ima zaista različite načine primjene, posebno ako se kombinira sa nekim drugim ljekovitim preparatima. Danas se bijeli luk koristi na različite načine, pa imamo prirodne kreme od bijelog luka, ljekovita ulja i mnoge druge ljekovite preparate.

Bijeli luk je dobar i za unutarnju upotrebu i za vanjsku. Ako od režnjeva radimo kreme ili ulja onda ih lako možemo nanositi na posjekotine ili upaljene zglobove. Mast od bijelog luka dobro će doći za ublažavanje neugodnih simptoma psorijaze, i za tretiranje ubodnih rana od insekata.

Ulje od bijelog luka pomoći će ako ga utrljamo na prsno područje. Na taj način ovo ulje će pomoći protiv kašlja, bronhitisa ili hripavca.

Ipak, bijeli luk najjače djeluje protiv raznih infekcija. Biljka je najpoznatiji prirodni antibiotik koji odlično suzbija bakterije, gljivice, parazite i viruse. Tu je i najveća primjena bijelog luka, pa je neizostavan sastojak raznih prirodnih preparata koji nam služe protiv trovanja, proljeva i nekih jačih bolesti. Ova biljka će usporiti rast bakterija, te uništiti kolonije koje su izmakle kontroli. Djeluje jako dobro i na viruse i gljivice, zbog čega i jeste tako dobro sredstvo protiv prehlada i gripe. Koristi se jako često protiv različitih gljivičnih oboljenja kože i crijevnih infekcija.

Već smo gore spomenuli njegovo djelovanje na krvožilni sustav, pa ćemo sada malo opširnije da napišemo. Dakle, bijeli luk ima vrlo pozitivan učinak na krv i krvne žile. Redovitom primjenom bijelog luka mi možemo poboljšati prokrvljenost i olakšati protok krvi, te sniziti povišeni krvni tlak. Pored toga, bijeli luk će nam pomoći da smanjimo povišene vrijednosti masnoća u krvi. Nadalje, sprječava nakupljanje trombocita i nastajanje krvnih ugrušaka, pa tako smanjuje opasnost od pojave moždane kapi, srčanog infarkta i tromboze. Pokazao se odličnim prirodnim sredstvom za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola u krvi.

Za kraj par riječi; Bijeli luk je zaista svestrana biljka, možemo ga koristiti u različitim situacijama, ali i kao sredstvo prevencije. Najbolje je da ga konzumirate redovno, jer će pojačati imunitet i spriječiti pojavu raznih bolesti koje vam prijete. Koristi se za još mnoge stvari pa možete pročitati zanimljive stvari o bijelom luku. Kako god bilo, savjetujemo vam da ovu namirnicu dodate u svakodnevnu prehranu. Na taj način možete izbjeći mnoge sezonske bolesti koje svima prijete, ali i neka teža oboljenja.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.