Biznis od kuće – prednosti i mane

Autor Datum 08/11/2015

Sve više je mladih koji tečno govore engleski jezik, koji odlično poznaju rad na računaru, koji su obrazovani i sposobni i koji su se odlučili na online biznis od kuće. U udobnosti svog doma oni zaradjuju onoliko koliko im dovoljno, a često to prevazilazi i prosečnu zaradu koju ostvaruju oni sa redovnim osmočasovnim radnim vremenom.

Pre nego što se neko odluči za pokretanje biznisa od kuće potrebno je da sagleda određene prednosti i mane i da testira sebe da li će određene pogodnosti znati da iskoristi na najbolji mogući način.

Putovanje do i od posla

Ovo je svakako najveća mana onih koji putuju na posao sa jednog na drugi kraj grada, i u tom putu gube i po sat vremena. Ukoliko se odlučite za biznis od kuće, sat vremena koje biste izgubili na putovanje možete iskoristiti na mnogo lepši način, ili iskoristiti da počnete sa radom ranije.

Oblačenje

Biznis od kuće omogućava udobnu trenerku i papuče u svakom trenutku. Za one koji ne prate modu i ne vole da poštuju pravila oblačenja koje pojedine firme zahtevaju ovo je velika prednost. Ipak, udobnost pidžame iz koje ne želite da izadjete ceo dan može da vas zavara i da doprinese tome da se ulenjite više nego što ste planirali a da odredjeni rokovi prodju. Takodje, za one koji sebe zamišljaju doterane i skockane na radnom mestu, biznis od kuće može posle nekog vremena postati otežavajuća okolnost.

Porodica

Činjenica da uz biznis od kuće više vremena provodite sa porodicom, i da u svakom trenutku možete svoje obaveze da odgodite i preplanirate je izuzetna prednost koju danas mnogi sebi ne mogu da priušte. Medjutim, ukoliko nemate snažnu volju i izgradjene navike, činjenica da vam je porodica blizu a vi ne možete da joj se posvetite može snažno uticati na vaš emotivni status i odvraćati vam misli od posla koji se mora završiti. Ukoliko ne možete da naterate sebe da se „isključite“ dok radite možda biznis od kuće nije pravo rešenje za vas.

Radno vreme

Kada i koliko ćete raditi odlučujete lično vi i to je možda i najveća prednost biznisa od kuće. Ukoliko ste od onih „noćnih ptica“ i potreban vam je mir, možete raditi do kasno, i ustati kada se naspavate a ne onda kada morate biti na poslu. Ukoliko imate obaveza tokom dana vaš posao možete podeliti u nekoliko kraćih celina i opet ispoštovati rokove koji su vam dati.

Sigurnost biznisa od kuće

Verovatno je da sam početak biznisa od kuće ne donosi veliku novčanu sigurnost u početku. To je specifičan način poslovanja i potrebno je vreme da se prilagodite i da naučite kako se posluje. Kada steknete klijente i saradnike, i kada vas prihvate kao ozbiljnog i odgovornog radnika sigurno je da nećete imati problema i da novčana nadoknada neće izostati. Ono što može biti nedostatak biznisa od kuće je činjenica da nema ličnog kontakta, i da se osobe koje saradjuju medjusobno ne poznaju, pa je verovatnoća empatije i stimulansa u vidu povećanja zarade mala.

Biznis od kuće – da ili ne

Ponekad je teško odvojiti privatan život od poslovnog kada ste svesni činjenice da vam je posao stalno u kući. Ukoliko ste od onih koji stalno proveravaju e-mail i ne mogu da nakon završenog posla, misli potpuno posvete porodici, i da uživaju, možda biznis od kuće nije dobra ideja. Ali, ako ste od onih koji su odgovorni a volite udobnost i konfor, ako možete da odvojite svoje vreme kod kuće za posao i da poštujete rokove koji su vam zadati, biznis od kuće je idealno rešenje za vas.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.